Eline bouwt aan inclusief ondernemerschap

Eline bouwt aan inclusief ondernemerschap

8 maart is het Internationale Vrouwendag. Inclusiviteit en diversiteit kunnen het ondernemerschap verrijken. Ze stimuleren innovatie, maken bedrijven duurzaam en dragen bij aan de maatschappelijke emancipatie. Toch komt deze combinatie nog niet zo vaak voor. Gelukkig hebben we in onze regio een paar mooie voorbeelden die laten zien dat de combinatie werkt! Eline Boute is 23 jaar en runt haar eigen bedrijf NovaSkin, een huidsalon in Apeldoorn. Met behulp van het programma de Startversneller heeft ze stappen kunnen zetten om haar bedrijf te laten bloeien.

Inclusiviteit en diversiteit spelen een belangrijke rol voor Eline, als ondernemer en als persoon. We waren benieuwd hoe zij kijkt als jonge onderneemster naar deze maatschappelijke thema’s en natuurlijk het ondernemen zelf.

​​​​​​​Wat heeft jou geïnspireerd om zelf te ondernemen?

Ik heb van kinds af aan altijd al geroepen dat ik mensen graag wil helpen om er op hun best uit te zien en wist al vanaf de basisschool dat ik dit vak in wilde. Die passie om mensen te willen helpen zit gewoon in me. In onze familie zitten geen ondernemers, maar ik ben gewoon niet iemand die onder een baas kan werken – dat heb ik tijdens mijn stages wel ervaren. Ik heb teveel eigen visie over hoe dingen beter kunnen en waar de klant uiteindelijk nog veel meer voordeel van heeft. Als ik dat niet na kan jagen, dan voelt het voor mij gewoon niet goed. Mijn klanten verdienen het beste en daar doe ik als ondernemer alles voor om dat ook te bereiken. Dat voelen en zien mijn klanten ook. Ik doe echt mijn eigen ding en volg daarin mijn eigen gevoel.

Je bent jong en vrouw. Hebben deze thema’s invloed op jouw ondernemerschap? Voel je dit als obstakels of juist als kansen?

​​​​​​​Het feit dat ik vrouw ben, werkt in de schoonheidsbranche eigenlijk alleen maar als voordeel denk ik. Het grootste gedeelte van onze klanten is ook vrouw. Als we het in het oplossen van een specifiek huidprobleem van binnenuit dan bijvoorbeeld hebben over de pil en anticonceptie, dan weten we waar we over praten. Je hebt dan aan een half woord genoeg.

Hoe kijk jij aan tegen het soms wat gebrek aan inclusiviteit in het ondernemersveld, met name in leidinggevende functies?

Ik kom regelmatig mensen tegen die denken dat je als jonge onderneemster op je 23e nog niet zoveel vakkennis hebt en dat je dan nog niet in staat bent om hun huidprobleem goed op te kunnen lossen. Je moet dan echt het vertrouwen van mensen winnen door de tijd te nemen en veel uit te leggen. Het voelt dan alsof je jezelf een soort moet van bewijzen naar mensen toe en dat is niet fijn, maar wel begrijpelijk.  Eerlijk gezegd, mensen zijn al na de eerste afspraak overtuigd van onze onderscheidende, holistische aanpak van huidproblemen en mijn vakkennis. Ik doe ook echt heel veel aan opleiding en scholing, ook voor mijn personeel.

Hoe ziet de samenstelling van jouw team eruit en heb je hier bewuste keuzes in gemaakt?

In mijn leiderschap hou ik wel bewust rekening met de samenstelling van mijn team. Ik let in sollicitatieprocedures echt op het type persoon dat bij ons wil komen werken. Naast vakkennis vind ik dat iets heel belangrijks. Accepteert diegene de leiding van iemand van 23? Past diegene echt in ons team en kan ik haar datgene binnen NovaSkin laten doen waar ook haar of zijn echte passie ligt?

Op dit moment is het team van NovaSkin een hecht jong team. Ik sta voor eerlijkheid en communicatie en stimuleer dat ook in mijn bedrijf. Onderling problemen oplossen en mensen ook hun eigen verantwoordelijkheden laten nemen.

Ik probeer mijn mensen te laten ontwikkelen in de gebieden waar zij hun kracht uit halen. Dit versterkt de connectie met mijn werknemers, de klanten en het bedrijf. Ze moeten met plezier iedere dag naar de salon gaan. Dat is voor mij het allerbelangrijkste!

Wat zijn jouw toekomstdromen?

Ik heb grote plannen, altijd al gehad! Ik wil als bedrijf verder groeien, maar alleen als de kwaliteit gewaarborgd blijft en ik dat zelf ook aankan. Onderscheidend blijven vind ik iets heel belangrijks. Ik zie mijzelf ooit nog weleens in het westen een tweede NovaSkin openen,  daar hebben we veel klanten. Daarnaast ben ik volop bezig met de ontwikkeling van een eigen merk: The Remedy. De producten bieden een ondersteunende werking aan huid- en lichaamsproblemen en beïnvloeden het algeheel welbevinden van mensen positief. De eerste producten zijn al klaar dus zullen medio 2021 op de markt komen. Niet alleen in mijn eigen bedrijf, maar ze zullen ook B2B verkocht worden.

Omdat ik zelf ernstige scoliose heb, is het voor mij als ondernemer ook wel erg spannend op dit moment. Nog dit jaar zal duidelijk worden of ik een zwaar operatietraject zal moeten ondergaan, waardoor ik een half tot driekwart jaar uit de roulatie zal zijn. Ik bereid mij hier als ondernemer al op voor, zodat mijn bedrijf gewoon door kan gaan zonder dat ik lijfelijk aanwezig ben. Ik praat hier ook over met mijn personeel. Mede daarom ben ik ook nu bewust al met de ontwikkeling van The Remedy bezig, dat ik dan vanuit huis verder kan oppakken, want stilzitten kan ik nou eenmaal niet. Ik probeer altijd het positieve uit iets te halen en ga zeker niet bij de pakken neerzitten. Dat gevoel probeer ik ook altijd op mensen over te brengen. Hoe moeilijk iets ook is… er is altijd wel een lichtpuntje te zien waar je je aan vast kunt houden! Dingen komen op je pad, en dat is niet voor niets.

Volg Eline en NovaSkin op https://www.novaskin.nl/ en via Instagram

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial