Blaces maakt duurzame kleding voor een betere wereld

Blaces maakt duurzame kleding voor een betere wereld

Kom bij Mats Oskarsson niet aan met ‘fast fashion’: Kleding die goedkoop en milieuonvriendelijk geproduceerd is en collecties die meerdere keren per jaar wisselen. Met Blaces introduceert de oprichter van het modemerk een duurzame kleding- en accessoire lijn waarmee hij een bijdrage wil leveren aan een plasticvrije en duurzame (mode)wereld. “Wij maken kleding van organische stoffen, alles fair trade. Ik vind het belangrijk dat bedrijven duurzame initiatieven ontwikkelen en de consument de kans geven goede, milieubewuste keuzes te maken.” Via een coach van De Startversneller leerde Oskarsson ‘alle fundamentele zaken’ die te maken hebben met ondernemerschap.

Bewustwording en verantwoording

Zijn consumenten wel bereid milieubewuste (mode-)keuzes te maken? Oskarsson: “Op korte termijn misschien niet. Ze vinden het vaak te duur en zien het belang er niet van. Ze zitten in een vast gesleten patroon, en doen wat ze altijd doen. Een gewoonte veranderen gaat niet zo snel. Maar het komt wel, als ze zien welk effect het heeft als je een bepaalde keuze maakt, als ze de impact zien voor de wereld én voor zichzelf. Mensen moeten iets eerst ervaren voor ze een mening kunnen vormen. Als ze merken dat het gebruik van organische producten beter voelt, letterlijk en figuurlijk, ontstaat steeds meer het idee: ik wil ook bijdragen aan een betere wereld!”

“’Fast fashion’ biedt veel voor weinig geld, ik snap dat het aantrekkelijk is, maar je moet jezelf afvragen, wil ik dat wel? We zijn met z’n allen op deze aarde, het ligt aan ons wat er mee gebeurt. We kunnen allemaal bijdragen, dat geeft je een goed gevoel. Niet alleen bewustwording is belangrijk, ook verantwoording, voor jezelf. Denk erover na: Wat vind ik belangrijk, waar let ik op, welke invloed heeft mijn aankoop? De vakantieperiode komt eraan, dat betekent weer stranden vol met plastic. Wil je daaraan bijdragen? De motivatie moet vanuit mensen zelf komen, anders werkt het niet.”

Stappen gemaakt met De Startversneller

Een zakenrelatie wees Oskarsson op het ondersteuningsprogramma De Startversneller. “Het is een heel leuk traject en ik heb veel geleerd van mijn coach. Wat zoal? Alle fundamentele zaken! Zoals het maken van een bedrijfsplan, financieel plan en marketingstrategie, met alles erop en eraan. De ondersteuning van mijn coach was erg fijn, ik heb stappen gemaakt. We hebben er vaart achter gezet en alles is nu klaar om verder uit te rollen.”

Plasticvrije verpakkingen en fietskoeriers

“Katoenvelden worden vaak bewerkt met chemicaliën om het groeiproces te versnellen en zoveel mogelijk te kunnen oogsten. Wij geven een gewas de natuurlijke tijd, met vrijwel alleen water. Dat is beter voor de grond en de omgeving. Transparantie vinden we ook belangrijk, in de hele keten, met goede lonen en werkomstandigheden voor de arbeiders. We werken nu met een leverancier in Bangladesh met een eigen arbeidsdienst en fabriek. In Nijmegen laten we de stoffen bedrukken bij een duurzame drukkerij.” Blaces presenteert een collectie van ‘essentials’ en maakt af en toe een uitstapje naar seizoensgebonden producten, in beperkte oplage. Momenteel werkt het modemerk aan een kasjmier-lijn. Blaces verkoopt haar kleding via een webshop, in 100% plastic vrije verpakkingen, en waar mogelijk gebruikmakend van fietskoeriers.

Eigen fabriek

Hoe komt een expert op het gebied van fiscaal recht en economie eigenlijk in de modewereld terecht?
“Ik woon in Arnhem en het viel me op dat in de grote winkelstraat grote merken zitten, in een hoger segment, waar de duurzaamheid veelal ontbreekt. Er zijn alternatieven maar de meeste mensen winkelen bij de bekende namen. Ik dacht, hoe kan ik er voor zorgen dat modern, luxueus én duurzaamheid bij elkaar komt.” Die gedachte leidde tot het ontstaan van Blaces, een naam die overigens niets betekent maar een toevallige samenvoeging is van letters.

Tussen nu en 10 jaar wil Oskarsson graag een fabriek hebben waar hij het hele proces in eigen handen heeft: “Alles in één pand, dat scheelt transport en vervuiling.” Een andere ambitie is het opzetten van een goed doel, ‘om het wilde leven van de natuur terug te brengen in de wereld, zoals het hoort te zijn’. Tot het zover is steunt Blaces onder andere 4Ocean, een organisatie die afval verwijdert uit de oceaan. “Ik heb dit bedrijf niet opgezet om zo rendabel mogelijk te zijn en het over een paar jaar te verkopen. Dit is voor de lange termijn, voor een betere wereld, iets waar ik heilig in geloof, en wat ook nodig is.”

De Startversneller helpt ondernemers bij de succesvolle start van een eigen bedrijf. De provincies Gelderland en Overijssel financieren het programma, Oost NL voert het ondersteuningsprogramma uit.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial