Ambitie en ervaring komen samen met De Startversneller

Ambitie en ervaring komen samen met De Startversneller

Bram: “Veel dingen zijn interessant maar hoe zorg je ervoor dat je díe dingen doet die jou als ondernemer een stap verder brengen? Ik heb idealen maar de energierekening moet ook betaald worden.” Coach Roeland Bridié hielp hem bij de zakelijke kant van ondernemen. Bram: “Het mooie van De Startversneller is dat het de ambitie van een ondernemer samenbrengt met de ervaring van een coach. De stap om een coach zelf te bekostigen was te groot voor mij. Dankzij De Startversneller heb ik het traject bij Roeland kunnen doorlopen.”

Ben jij ook een Oost-Nederlandse ondernemer en sta je nog geen 5 jaar ingeschreven bij de KVK? Vraag dan net als Bram een voucher aan van €1000,- voor business coaching. De provincies Gelderland en Overijssel financieren De Startversneller, voor een succesvolle start van jouw bedrijf. Oost NL is programmamanager.

Focus op focus

De klimaatpsycholoog en Roeland ontmoetten elkaar in de wandelgangen bij StartUp Nijmegen (SUN), waar Bram (rechts op de foto) gehuisvest is en Roeland als SUN-partner beginnende ondernemers ondersteunt. Bram: “Ik was op zoek naar een stukje sturing en Roeland wees me op De Startversneller. Ik wilde graag met hem -als mijn coach- samenwerken.”

Roelands adagium is ‘focus op focus’. De coach: “Het is belangrijk dat je bepaalde dingen doet maar ook dat je bepaalde dingen níet doet. Ik hielp Bram zijn idealisme te verduurzamen. Als je een onderneming hebt maar je verdient geen geld, dan kun je nog zo graag de wereld willen verbeteren maar dan ga je uiteindelijk toch iets anders doen. Dat was een belangrijk thema: hoe geef je je idealen dusdanig vorm dat je er geld mee kunt verdienen.”

Bram: “Ik vond het soms best lastig om geld te vragen voor wat ik doe. Het zit in mijn natuur om iets te doen voor een ander, maar als je die vaardigheid – geld vragen voor je werk en onderhandelen- niet leert als ondernemer, dan kom je er niet, ook al zijn je idealen nog zo mooi.”

‘Ondernemen is een werkwoord’

Je kunt altijd wel met volgende week bezig zijn maar déze week moet er ook geld verdiend worden, zegt coach Roeland. “Ik zie veel starters die op een roze wolk zitten en niet weten dat ondernemen een werkwoord is. Na drie maanden komen ze ineens in een soort panieksituatie terecht. Ze hebben nog niets verdiend, het geld is op en ze hebben niets om volgende week te verdienen. Ik ben altijd op zoek naar de balans tussen wat je moet doen om op korte termijn omzet te kunnen maken, en wat je kunt doen op korte termijn om ook op lánge termijn omzet te halen.”

Bram weet dit ook: “De waarde voor de toekomst creëer je nu. Dat geldt niet alleen voor ondernemerschap maar ook voor duurzaamheid. Hoeveel CO2 we nú uitstoten bepaalt hoe de wereld eruit ziet over 30 jaar.”

Mensen in beweging krijgen

Voor menigeen zal het begrip klimaatpsychologie nieuw zijn. Bram licht toe wat hij doet: “Ik hou me bezig met vragen als: waarom doen we de dingen die we doen, waarom gedragen we ons op een bepaalde manier, en hoe kun je mensen laten bewegen in een bepaalde richting? Die kennis zet ik in voor het klimaat en daarmee voor de samenleving. De centrale vragen zijn: wie willen we bereiken, waarom en hoe spreken we die doelgroep aan.”

Bram geeft een voorbeeld uit zijn praktijk: “Een waterschap vroeg zich af hoe zij een bepaalde groep inwoners bewuster kon maken van de gevolgen van extreem weer -zoals hevige buien en droogte- en de noodzaak van klimaatadaptatie. Wij hebben gekeken: wat is een gezamenlijke interesse van die doelgroep en toen bleek dat bijna iedereen voetbalfan is. In samenwerking met een voetbalclub hebben we toen een regentonactie opgezet en mensen in beweging gekregen.”

Klimaatproblemen zijn een gevolg van de keuzes die wij gemaakt hebben, zegt Bram. “Het mooie is dat ons gedrag en onze keuzes ook de óplossing zijn. Als wij ons gedrag aanpassen en duurzamer gaan leven met z’n allen -zowel bedrijven als individuen- kunnen we de wereld veiliger, beter en prettiger maken.” Zijn coach heeft Bram in elk geval overtuigd. Roeland: “Door Bram ben ik in mijn denken veel bewuster geworden. Ook ík kan impact maken als het gaat om (het stimuleren van) duurzaamheid.”

Blij met ondernemerschap

Het zou Roeland niet verbaasd hebben als zijn coachee Bram zónder De Startversneller nu bij een corporate werkte en zich nog slechts in de avonduren bezighield met klimaat en duurzaamheid, als hobby. Bram vindt zijn huidige situatie ‘veel beter’. “Ik ben nog nooit zo blij geweest als nu en daar draagt het ondernemerschap zeker aan bij! En als ik van De Startversneller het aanbod kreeg voor een 2e voucher zou ik zó verder willen met Roeland. Mijn organisatie is gegroeid, niet alleen in grootte maar ook in professionaliteit. Ik wil nieuwe stappen blijven maken en het helpt als je een coach hebt die je daarbij ondersteunt.”

Kansen

In de toekomst zou Bram zijn kennis graag toepassen op nationaal niveau. “Met systeemveranderingen krijg je veel gedragsveranderingen in beweging, zonder dat je veel vraagt van mensen. Denk aan belastingen. Waar je wel of geen belasting op heft; dat beïnvloedt het (koop-) gedrag. Er liggen veel kansen in Nederland.”

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial