Goede voornemens voor 2021? Starten met impact!

Goede voornemens voor 2021? Starten met impact!

Geschreven door Meta Kok, adviseur De Startversneller

We zijn nog maar net van start in 2021. Maar des te meer reden om wellicht na te denken over je ambities en voornemens. Voor mij een reden om eens te beginnen over starten met impact.

Starten met impact houdt in dat jij als ondernemer nadenkt over wat jouw onderneming kan bijdragen aan de maatschappij, oftewel een onderneming die een maatschappelijke uitdaging aangaat. Een maatschappelijke uitdaging is een uitdaging die gebaseerd is op de 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken, oftewel de Sustainable Development Goals.

SDG

De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan ondernemingen die nadenken over wat zij in de maatschappij kunnen bijdragen met hun slimme ideeën en oplossingen. Door je als ondernemer te richten op een specifieke uitdaging waarmee je impact maakt, draag je als ondernemer bij aan het oplossen van wereldwijde problemen zoals klimaatverandering, armoede, gezondheid, milieu etc.
Meer over de SDG’s lees je op https://www.sdgnederland.nl/

Maak het verschil

Het ondernemen vraagt op zichzelf al de nodige aandacht. Maar toch kun jij als starter het verschil maken en dat zit in de kleine dingen. Ook als startende ondernemer kun je een bijdrage leveren aan de oplossing voor uitdagingen waar we wereldwijd voor staan.

Te denken valt aan:

 1. Een werkplek bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
 2. Van het restafval van je eigen productielijn een restproduct maken.
 3. Kritisch nadenken over welke producten je op de kaart zet als je een restaurant hebt (met het oog op bv. verspilling, en de afstand naar leveranciers).
 4. Ben je een ict’er, wellicht heb je een systeem dat een oplossing biedt voor een veel voorkomend probleem.
 5. Jouw machines (en overige energie vragende apparaten) laten werken op wind en/of zonne-energie.
 6. Recyclebare producten ontwerpen, maken of gebruiken in je eindproduct
 7. Producten ontwerpen/bedenken voor behoud van natuur of ten behoeve van natuur.
 8. Zorg bieden die betaalbaar is voor iedereen.

Onze 8 maatschappelijke uitdagingen

De Startversneller wil graag steeds meer de startende ondernemer ontmoeten die over dergelijke uitdagingen heeft nagedacht omdat wij op die manier ook kunnen bijdragen aan oplossingen voor die uitdagingen. Wij hebben de maatschappelijke uitdagingen in 8 categorieën onderverdeeld:

 1. Duurzame energie en CO2-reductie
 2. Gezond, duurzaam geproduceerd voedsel
 3. Effectieve, betaalbare zorg
 4. Watermanagement en aanpassing aan klimaatverandering
 5. Circulaire economie, maximalisatie circulair gebruik grondstoffen
 6. Schoon, veilig efficiënt vervoer & transport
 7. De veilige samenleving
 8. Inclusieve, Innovatieve samenleving

De maatschappelijke uitdagingen zijn gebaseerd op de eerder genoemde internationale Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Webinar 8 april

Op 8 april a.s. organiseren wij een online uitzending over De Startversneller, gericht op het nieuwe programma van De Startversneller voor Overijssel, maar het webinar is ook zeker interessant voor de Gelderse starter. In de uitzending komen onder meer de maatschappelijke uitdagingen aan bod.

Je kunt je voor de online uitzending aanmelden via  https://lnkd.in/ec9_Aap

Ga jij de uitdaging aan?

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial