BLOG Wat is circulaire economie?

BLOG Wat is circulaire economie?

Een onderwerp dat eigenlijk voortborduurt op mijn vorige blog met betrekking tot hergebruik van kleding.

Maandag 7 februari is de week van de circulaire economie gestart. De hele week zijn er events georganiseerd waarin ondernemers zich presenteren en laten zien wat zij doen op circulair gebied en kun je zien welke mooie initiatieven er al zijn om jou te helpen circulair te ondernemen.

Startende ondernemers

In ons programma De Startversneller hebben wij meerdere malen startende ondernemers gesproken die zich inzetten op circulair gebied. Zoals een ondernemer die tweedehands kleding verkoopt, een ondernemer die elektronisch afval recyclet, een ondernemer die begon met telefoonhoesjes verkopen maar nu bezig is met het ontwikkelen van een verantwoord afbreekbaar telefoonhoesje en een ondernemer die gebruikt kantoormeubilair verkoopt.

Het thema Circulaire Economie komt op verschillende manieren terug in de wereldwijde gestelde Sustainable Development Goals en heeft een sterke relatie tot de doelen: schoon water, betaalbare en schone energie, werk en economische groei.

Oftewel, circulair wil niet alleen zeggen dat we meer moeten recyclen maar ook moeten gaan nadenken over het gebruik van onze producten en grondstoffen.

7 r’s

Op de themasite van Waarom een circulaire economie? – PBL Planbureau voor de Leefomgeving staan deze 7 r’s:

  1. Zuiniger omgaan met grondstoffen door anders te denken over producten en productieprocessen. Is het product het beste antwoord op de behoefte? Kunnen bij de productie minder of andere grondstoffen worden gebruikt? (Rethink en Reduce)
  2. Anders ontwerpen, door bijvoorbeeld vóór de productie al rekening te houden met hergebruik, reparatie en recycling. (Redisign)
  3. Hergebruik van een product. (Reuse)
  4. Reparatie, onderhoud en revisie van producten. (Repair en Remanufactering)
  5. Verwerken en hergebruiken van materialen. (Recycling)
  6. Energie terugwinnen uit materialen. (Recover)
  7. Afval storten en verbranden zonder energieterugwinning wordt zoveel mogelijk voorkomen. (Disposal)

Er zit altijd wel een R tussen waar je wat als ondernemer iets mee kunt. In welk vakgebied dan ook.
Alles begint met een stukje bewustwording en die omzetten naar verandering!

Geschreven door Meta Kok, adviseur de Startversneller

 

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial