Coaching geeft starter ‘kennis en vertrouwen’ te doen wat nodig is

Coaching geeft starter ‘kennis en vertrouwen’ te doen wat nodig is

Ondernemer Caroline Coumans bruist van energie en had twee bedrijven en een baan in loondienst.  Tot ze voelde dat er iets moest veranderen: “Ik vind alles leuk en wil overal mijn steentje bijdragen maar was aan het dubben over hoe ik verder moest.” De Startversneller-coach Frank Rekers van 4Human Training, Coaching & Advies leerde haar keuzes te maken. “Door Frank durfde ik de sprong te wagen mijn baan op te zeggen. Hij leerde mij groot te denken. Oog op de bal houden en ondertussen steeds kleine stappen maken. En durven loslaten, niet blijven trekken aan een dood paard. Coaching gaf me de kennis en het vertrouwen om dát te doen wat nodig is.”

Ondernemen is een vak

Via via kwam Caroline terecht bij coach Frank Rekers en De Startversneller. “Ik dacht eerst, is dit wel iets voor mij?  Ik ben al wat langer bezig, maar juist als je al even op weg bent is ondernemen spannend en kun je wel een coach gebruiken.” Frank: “Uit onderzoek is gebleken dat 89% van de starters die zich laat begeleiden door een coach na 5 jaar nog een bedrijf heeft. Van de starters zonder coach bestaat na 5 jaar nog maar 49%. Coaching werkt dus aantoonbaar.” Caroline: “Ik ben gestart vanuit inhoudelijke kennis en passie maar daarmee ben je nog geen ondernemer. Ondernemen is een vak en daar kun je een coach goed bij gebruiken.”

Op de goede weg

De enthousiaste verpleegkundige weet wat ze wil: het leven van ouderen verbeteren. “Ik zag in de ouderenzorg een behoefte ontstaan, met name door het sluiten van verzorgingstehuizen en omdat ouderen alleen als ze zeer zorgbehoevend zijn naar een verpleeghuis kunnen. Ik heb daarom Brokanthuizen ontwikkeld, een ‘assistant living concept’. Daarvan komt de eerste in Hengelo. Ouderen kunnen daar met elkaar samenwonen, een community vormen. Ze kunnen ondersteuning krijgen maar zijn zo veel mogelijk samenredzaam. Ze zijn zelf de baas, een groot verschil met het oude verzorgingstehuis. Vergelijk het met een studentenhuis: iedereen heeft een eigen kamer maar er zijn ook gezamenlijke ruimtes. Of vergelijk het met een resort, omdat ze gebruik kunnen maken van allerlei diensten. Die lever ik via ‘Buuf’, bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, gezelschap of een doktersbezoek. De ontwikkeling van een Brokanthuis is vastgoedontwikkeling en dat duurt in Nederland knetterlang. Daarom ondersteun ik met Buuf nu al veel ouderen in hun eigen thuissituatie.”

En daar komt Frank weer de hoek om kijken. Caroline: “Frank stimuleerde me Buuf uit te breiden. Hij zei: ‘Ga maar een stap verder, wees niet bang en maak die keuze.’ Je hebt dan toch even dat zetje nodig, iemand die je een stukje met je meeloopt, bevestigt dat je op de goede weg bent.” Dat Caroline op de goede weg zit bleek ook toen ze haar plannen presenteerde voor een groep ondernemers. “Ik vond het spannend en werd er emotioneel van, dat zegt iets over hoeveel het voor me betekent.” Frank: “Als je je droom duidelijk hebt, en je gáát ervoor, dan levert dat spanning op, omdat je iets te verliezen hebt. Die emotie is voor mij een teken dat je op de goede weg bent.”

Geld verdienen met je roeping

Hoe gaat Frank, die al vanaf zijn 25e ondernemer is, eigenlijk te werk als coach? “Eerst wil ik iemand als mens leren kennen, zijn dromen en ambities. Ik werk met het zogenoemde zingevingskwadrant en zeg altijd, doe iets waar je zingeving in vindt en verdien daar geld mee. Mijn idee van een succesvolle ondernemer is dan ook iemand die zijn geld verdient met zijn roeping. Ik coach 1 op 1 maar breng mensen ook samen, dan kun je van elkaar leren. We werken aan ondernemersvaardigheden en persoonlijke ontwikkeling; waar sta je je voor en wat zijn je belemmeringen? Ik vraag door, spiegel, reflecteer en ben sparringpartner, alles vanuit een positieve levensgrondhouding. Ik kan me helemaal vinden in een uitspraak van Nelson Mandela: ‘I never loose, I always win or learn’. Ondernemers zijn soms te veel gericht op verlies maar dat is niet relevant.”

Valkuil herkennen

Over Caroline zegt Frank: “Ze is overvol van energie en ideeën. Prachtig, maar je moet ook keuzes maken. En dat heeft alles te maken met loslaten.  Als je je droom eenmaal duidelijk hebt, gaat het pijn doen als je er niet voor gaat. Dat gold ook voor Caroline. Naarmate duidelijker werd waar ze voor gaat, werd het makkelijker om haar zekerheid, haar baan, op te zeggen.” Kiezen blijft wel een valkuil geeft Caroline toe. “Maar ik herken het nu, dat is een groot verschil. Dan denk ik;  als je nu niet kiest, Caroline, blijf je zo druk, keuzes maken helpt je een stap verder.”

De Startversneller is een ondersteuningsprogramma voor ondernemers uit Overijssel en Gelderland die niet langer dan 5 jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Meer info en aanmelden.

 

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial