Coaching lot uit de loterij

Coaching lot uit de loterij

OMA (Online Marketing Agency) van Daniël Kuipers liep goed en de jonge ondernemer had niet echt behoefte aan een coach. Tot hij Remco Vonk van Re-Fides Coaching & Advies ontmoette. “Het klikte meteen en we hadden een interessant gesprek. Ik had nog nooit zoiets ervaren. Ik ben eigenwijs maar het leek me toch wel handig om vaker met elkaar om tafel te gaan zitten.” Met ondersteuning van het programma De Startversneller bracht Daniël meer tijd door met coach Remco. De belangrijkste les die hij leerde ging over bewustwording. Signalen oppikken en bewust omgaan met relaties en jezelf. “Zonder coaching was mijn bedrijf minder snel gegroeid en ook op een minder gezonde manier voor mezelf.” De Startversneller is een ondersteuningsprogramma voor ondernemers uit Overijssel en Gelderland die niet langer dan 5 jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Bewust zijn van kennis, kunde en beperkingen

De twee mannen ontmoetten elkaar bij een netwerkbijeenkomst voor jonge ondernemers. Coach Remco was voor ondernemer Daniël letterlijk een lot uit de loterij. Daniël: “Ik zag Remco bij een ‘Open Coffee’ en tijdens de loterij won ik tijd met hem. Ik was niet op zoek naar een coach maar wat had ik te verliezen? Het klikte en ik voelde dat ik hem alles kon vertellen. Het belangrijkste dat hij mij leerde is bewustwording, van mijn eigen kennis en kunde, en ook van mijn beperkingen. Bewust omgaan met stress en relaties: wat voel je? Welke signalen pik je op? Bijvoorbeeld: Als klanten klagen, speelt er bijna altijd iets ánders, iets onderliggends. Als ze klagen over je telefonische bereikbaarheid gaat het eigenlijk over te weinig aandacht.”

Alles heeft een prijs

Alles heeft een prijs, leert Remco de ondernemer. Daniël: “Ik heb het meegemaakt: lekker 60 uur per week aan het werk en dan ineens heb je jezelf gigantisch voorbij gelopen en heb je vreemde klachten. Er bleek niet zo veel aan de hand maar het was wel een wake-up call. Alles kan, alles is mogelijk maar alles heeft wel een prijs. Of in gezondheid of in relaties, dat is de keuze die je zelf maakt. Daar ben ik me nu heel bewust van.”  Remco: “Daniël heeft een hoog ambitieniveau. Dat is heel mooi maar je loopt dan het risico in zeven sloten tegelijk te lopen en dan zit je zo thuis met een burn-out, dat wil je voorkomen.”

Coach is ‘goede spiegel’

Daniël omschrijft zijn coach als een ‘goede spiegel’. “Ook een die soms niets zegt en alleen maar kijkt. Omdat je dan zelf bepaalde dingen gaat zien en voelen. Remco is iemand die op persoonlijk vlak heel veel voor je kan doen, zeker voor iemand als ik die overtuigd is van zijn kennis en kunde. Remco heeft daar maling aan. Hij zegt:  ‘Leuk wat je al hebt bereikt maar je bent hier om te groeien.’ Zo zit hij er zelf ook in, om te groeien en dat vind ik wel erg mooi. Hij zegt niet wat je moet doen, het is je éigen traject.” Remco beaamt dat: “Soms denken mensen dat ik alles weet, ‘jij bent coach, vertel het maar’, maar dat is niet zo. Er is ook geen goed of fout. Er is wat er is, en deal ermee. En als jij denkt dat iets goed is, gaan we daar een spiegel voor zetten, om te kijken of het ook echt doordacht en – daar is dat woord weer- bewust is. Dan kun je rustiger een beslissing nemen.”

Talenten en vaardigheden effectief inzetten

Coach Remco: “Ondernemers mogen er meer bewust van zijn dat ze het visitekaartje van hun bedrijf zijn. Ik merk vaak tegenstrijdigheden. Iemand vertelt zus of zo maar ik zie wat anders, of ik voel onzekerheid. Een ondernemer kan zich afvragen waarom een klant niet naar hem toekomt; dat zit vaak in die kleine onbewuste dingen. Ik voel dat snel aan en ik ben niet bang het te benoemen. Ik leg de vinger op de zere plek. Soms met humor, soms voorzichtig en soms heel direct, dat stem ik op de persoon af.”

OMA

Tijdens zijn studie Communicatie en Multimedia Designmedia kwam Daniël in aanraking gekomen met online marketing en vond dat ‘heel erg tof’. Na zijn studie werkte hij in anderhalf jaar tijd bij drie marketing bureaus en wist: dit is mijn passie. En ook: dit kan ik beter. In 2018 startte hij zijn eigen bedrijf. Met zijn OMA helpt Daniël zzp’ers en bedrijven het maximale uit het internet te halen (website, social media, e-mail).

Dagelijks geluk het ‘allerbelangrijkst’

Voor Daniël en OMA zien de toekomst er rooskleurig uit. “We zijn net verhuisd naar een nieuw pand in Ede waar we ruimte hebben verder te groeien. Qua business loopt het goed. Het állerbelangrijkste vind ik dagelijks geluk, voor mezelf en mijn mensen.” Een uitspraak naar het hart van de trotse coach. ”Leuk om te horen dat hij zijn team zo belangrijk vindt. Dat is de manier waarop je mensen aan je bindt, dan leveren ze de beste prestaties.” Daniël: “Van Remco geleerd.”

Meer info en aanmelden De Startversneller

Foto: staand Remco Vonk, zittend Daniël Kuipers

 

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial