Coaching zorgt voor meerwaarde bij startende ondernemers

Coaching zorgt voor meerwaarde bij startende ondernemers

Startup R-SOLUTION Medical uit Barneveld ontwikkelde een verpakkingsrobot voor de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van ziekenhuizen. De ‘R-APPIT’ die OK instrumenten verpakt vermindert niet alleen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal met zo’n 25%, ook zorgt de robot voor een kwaliteitsverbetering op de afdeling. Voor oprichters Mariska van der Vliet en Niels Welling heeft een CSA geen geheimen maar een bedrijf runnen is een ander verhaal. Startversneller-coach Lizanne Jakobs helpt de starters met de zakelijke kant van een onderneming. Niels: “Zonder coaching hadden we waarschijnlijk een aantal misstappen gemaakt op gebied van internationale distributie.”

‘Ondernemen is meer dan je product en een accountant’

Mariska weet het nu uit ervaring: “Bij ondernemen komt zoveel meer kijken dan alleen je product en een accountant voor de bonnetjes.” Via via leerde ze businesscoach Lizanne Jakobs van Brilliant Work kennen. Hoe zien de sessies met Lizanne eruit? “We zien elkaar ongeveer eens per 6 weken en dan bespreken we wat er gebeurd is, waar we tegen aan lopen, we analyseren wat boven tafel komt. Wij zitten er met emotie in, maar Lizanne kijkt heel rustig naar de zaken.” Niels vult aan: “Wij zijn heel druk bezig met ons product en Lizanne wijst ons op andere zaken. Bijvoorbeeld: oké, je wilt groeien, maar hoe dan? Wanneer ga je mensen aannemen? En hoeveel?” Mariska: “Onze prognoses zijn altijd cijfermatig gericht maar Lizanne kijkt bedrijfsgericht. Je wilt 6 machines verkopen? Maar hóe ga je dat dan doen?  Via distributeurs? Of zelf? Op welke landen wil je je als 1e richten?” Niels: “Lizanne is heel sterk in het stellen van vragen waardoor we aan het denken worden gezet.

De robot ‘loopt als een tierelier’

De ziekenhuizen die met de verpakkingsrobot van R-SOLUTION werken zijn enthousiast. Niels: “De robot werd meteen omarmd, hij loopt als een tierelier! Onze gepatenteerde machine is de enige in de wereld en daar zijn wij super trots op!”

Niels legt het CSA proces en het gebruik van de robot uit: “Na een operatie worden gebruikte instrumenten op de CSA voorgereinigd en gedesinfecteerd. Deze instrumenten liggen in rvs bakken, de zogenaamde instrumentennetten. De inhoud van de instrumentennetten wordt achtereenvolgens gecontroleerd, geassembleerd en ingepakt. Als de set is ingepakt gaat het de sterilisator in en vervolgens is het klaar voor de volgende ingreep. Het verpakken gebeurde tot nu toe altijd handmatig, ziekenhuizen hebben wel 2 tot 3 FTE nodig om alles in te pakken.”  Mariska: “Het inpakken is een Arbo-technisch onvriendelijk werkje. De hele dag inpakken…binnen 3 maanden ben je arbeidsongeschikt. Daarom wordt het door veel verschillende mensen gedaan, maar daardoor wordt het een ondoorzichtige taak.” Niels: “Iedereen pakt anders in en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het moet uniform en daar zorgt de robot voor. De kwaliteit op de afdeling gaat omhoog omdat medewerkers meer tijd hebben voor andere zaken.”

Coach kiezen

Starters kunnen bij De Startversneller uit een groot aanbod hun eigen businesscoach kiezen maar waar let je als ondernemer op bij je keuze? Niels: “Wij vinden het belangrijk dat we meteen een klik hebben met de mensen waar we mee samenwerken. En dat hadden we met Lizanne. Natuurlijk speelt ook haar kennis en kunde een rol. Lizanne ’s ervaring met internationale distributiekanalen was voor ons heel nuttig.” Mariska: “We willen niet als nummer behandeld worden, dat is ook een reden waarom we voor Lizanne kozen.”

Lizanne licht haar werkwijze toe: “Eerst kijk ik waar de ondernemer over 3 jaar wil staan met zijn bedrijf. We maken we een actieplan, een soort van roadmap; waar wil je heen en hoe kom je daar? Als dat eenmaal staat kan ik makkelijker inhoudelijk helpen. De meeste starters zijn bezig met de waan van de dag; wat moet er nú gebeuren. Ze kijken te weinig naar andere zaken zoals: zijn er subsidies voor mij beschikbaar? Wat moet er volgende maand gebeuren? Voor starters in het algemeen geldt: zoek de balans tussen denken en doen, tussen dat wat je wekelijks moet doen en dat waar je over een jaar of 3 wilt staan, dat wordt vaak vergeten.”

Toekomstplannen

Plannen voor de toekomst hebben Niels en Mariska volop en zij willen uitgroeien tot een middelgroot bedrijf. Zij hebben ook nog andere ideeën, maar daarover willen ze niets kwijt.

Foto: v.l.n.r. Niels, Lizanne, Mariska

Sta jij ook nog geen 5 jaar ingeschreven bij de KVK en is jouw bedrijf gevestigd in Overijssel of Gelderland? Vraag een voucher aan voor business coaching ter waarde van 1000 euro. De provincies Gelderland en Overijssel financieren De Startversneller om jouw bedrijf een succesvolle start te geven. Oost NL is programmamanager van De Startversneller.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial