Corona maakt startende ondernemer creatief

Corona maakt startende ondernemer creatief

Heerlijck Bancket in Almen was net een week geopend toen eigenaresse Joyce Loman de winkel met bak ingrediënten alweer moest sluiten. Corona gooide roet in de taart en wat moet je dan als kersverse ondernemer? “Ik kan het wel vergeten, was mijn eerste gedachte. Bij de opening was het druk, maar als je dan dicht moet, ben je je bekendheid gauw weer kwijt,” vertelt Loman. Na de eerste teleurstelling bedacht ze echter snel een andere manier om haar bedrijf voort te zetten. Zij biedt nu via Facebook gratis bakworkshops aan waarvoor deelnemers van tevoren een pakket kunnen bestellen met alle benodigdheden. “Ik krijg hele enthousiaste reacties,” zegt de bakster. Met ondersteuning van De Startversneller kan Loman haar bekendheid vergroten via social media, en een opleiding volgen om haar vakkennis uit te breiden.

Rokersruimte wordt winkel met bak-ingrediënten

Taarten maken was altijd al een hobby van Loman, die ook als kok werkt in het restaurant van haar ouders. Eind 2019 startte zij daar met het geven van verschillende bakworkshops. Ze kocht daarvoor veel spullen in, zoals gekleurde ‘sprinkels’, chocola, decoraties, bakvormen en bakmixen. “Mijn man bracht me op het idee groothandelaren zélf te benaderen en de ingrediënten zelf te gaan verkopen,” zegt Loman. De rokersruimte in het restaurant werd niet meer gebruikt en leende zich met wat aanpassingen uitstekend als winkel. Op 8 maart 2020 was alles klaar voor de opening.

Ook ‘na corona’ online workshops

Na een week moest de deur weer op slot. Nu geeft Loman via Facebook live en gratis bakworkshops. Een aantal weken van tevoren kondigt zij via social media aan wat ze gaat maken. Geïnteresseerden kunnen een pakket bestellen met alle benodigdheden, inclusief bakvorm. De betaling verloopt via een Tikkie waarna de bakkers het pakket kunnen ophalen in het restaurant, op afspraak, of Loman verstuurt het per post. Wie niet live mee kan bakken, heeft de mogelijkheid dit later te doen; de instructies blijven online. “De eerste paar keren was ik best zenuwachtig. Ik oefen van tevoren, ik wil natuurlijk geen domme fouten maken,” geeft Loman lachend toe. “Alles is nog goed gegaan, ik vind het erg leuk om te doen!” Zó leuk, dat zij ook ‘na corona’ hier mee door wil gaan.

Anders dan de standaard taarten

De jonge ondernemer ontvangt veel positieve reacties op haar baklessen. “Mensen sturen mij spontaan foto’s met dingen die ze gemaakt hebben, zoals cupcakes op Koningsdag. Ook kinderen vinden het erg leuk.” Wat is nou een typische Loman-taart? “Ik hou van kleur en probeer altijd iets aparts te maken, net even anders dan een standaard taart. Bijvoorbeeld door een taart te versieren met verse bloemen.” Voor wie geen tijd of zin heeft om zelf aan de slag te gaan, kan Loman een kant en klare taart naar wens maken: “Het leukst vind ik het dan als ik helemaal mijn eigen gang mag gaan.”

De Startversneller

Via de website van de gemeente Lochem kwam Loman in contact met ondersteuningsprogramma De Startversneller en Oost NL. Oost NL kende de creatieve ondernemer een coachingvoucher toe. “Almen is een klein dorp, ik wil graag via social media meer bekendheid krijgen. Een coach van De Startversneller kan me daarbij helpen.” Via De Startversneller kan Loman ook haar vakkennis vergroten via Bakery Institute, zodat zij haar bedrijf kan uitbreiden.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial