Dankzij De Startversneller ‘sneller een winstgevend bedrijf’

Dankzij De Startversneller ‘sneller een winstgevend bedrijf’

Het is alweer even geleden dat Gerard Harmelink gebruik maakte van business coaching via De Startversneller. Inmiddels is zijn bedrijf CeraSeals uitgegroeid tot een succesvolle onderneming en bracht hij samen met Typhoon Roertechniek een gepatenteerd product op de markt. Harmelink: “De eerste jaren zijn het moeilijkst. Ik was allerlei dingen aan het ontwikkelen maar het leverde nog niets op. Daarom was De Startversneller belangrijk. Het hielp om de zaak goed op te zetten. De naam De Startversneller klopt helemaal voor ons. We zijn sneller een winstgevend bedrijf met naamsbekendheid geworden.”

De Startversneller is een programma voor startende ondernemers in Gelderland en Overijssel die niet langer dan 5 jaar zijn ingeschreven bij de KVK. Starters komen in aanmerking voor een voucher van €1.000,- om te besteden aan business coaching, voor een succesvolle start van hun bedrijf.

Soepele start

De eerste jaren als ondernemer vond Harmelink ‘moeilijk’: “Ik was altijd bezig geweest met techniek en commercie maar een bedrijf runnen, daar zit veel meer achter. Je moet ook je administratie op orde hebben, je moet je tijd goed verdelen, je moet weten hoe je jouw product naar de markt brengt. Allemaal dingen waar ik geen ervaring mee had en die ik van mijn coaches Rob Korten en Marieke Langenberg heb geleerd. Ook de interactie met andere ondernemers was waardevol. Zij lopen soms tegen dingen aan die jij nog niet tegengekomen bent. Je bent dus al gewaarschuwd vóór het een probleem wordt. Dit heeft me allemaal geholpen om soepeler en makkelijker van start te gaan.”

Harmelink kwam in aanraking met De Startversneller via MKB Deventer. “Toen zij hoorden dat ik een eigen bedrijf ging starten, zeiden ze: ‘Je moet naar De Startversneller, zij helpen je op weg en zorgen ervoor dat je een aantal vrij gebruikelijke fouten voorkomt’.”

Afdichtingen

Het bedrijf uit Deventer is gespecialiseerd in afdekkingsoplossingen voor de industrie. Denk daarbij aan afdichtingen – seals- voor pompen, compressoren, reactoren, mengers en warmtewisselaars. Het ‘Cera’ uit CeraSeals slaat op ceramic: keramiek, waarmee verwezen wordt naar de keramische loopvlakken. 26 jaar werkte Harmelink bij een van de grootste spelers op wereldmarkt voor technische  afdichtingen, als technisch en commercieel leider Nederland. Tot bij een reorganisatie een aantal mensen het veld moesten ruimen. Harmelink: “Ik zat 6 jaar voor mijn pensioen maar de werkwijze was inmiddels dusdanig veranderd dat ik gezegd heb: ‘doe mij er maar uit’.” Hij greep het moment aan om voor zichzelf te beginnen. “Ik wilde weer oplossingen bedénken in plaats van oplossingen uit een catalogus te verkopen.”

Minder is meer

Typhoon Roertechniek was op zoek naar een roerwerk voor de verwerking van kwetsbare producten uit de voedingsindustrie en farmaceutische industrie. Een compact, hermetisch gesloten roerwerk moest het zijn, om die producten in een menger te kunnen afdichten. Harmelink wist wel een oplossing. Hij ontwikkelde, Typhoon ontwikkelde mee en testte. De samenwerking resulteerde in het gepatenteerde roer- en mengsysteem ‘Mermaid’, dat in 2022 de Proces Innovatie Prijs won. Harmelink over de ontwikkeling van Mermaid: “Wij wilden het ruimtebesparend en simpel houden, zodat het efficiënt en flexibel te plaatsen is, met een langere levensduur. Minder is meer. Onderdelen die er niet in zitten kunnen ook niet kapot.”

Nieuwe ideeën

Harmelink koos voor een niche markt. “Wanneer een bedrijf maar 10 stuks per jaar nodig heeft van iets, bijvoorbeeld ‘kristallisatoren’ voor de margarine industrie, dan zeggen de ‘grote jongens’: ‘daar beginnen we niet aan’, dat aantal is te klein. Die bedrijven zijn mijn markt. Voor hen is er niet echt een alternatief, een ingenieursbureau inschakelen is niet rendabel. Dat is de reden waarom ik zo snel gegroeid ben.” Aan pensioen denkt Harmelink nog lang niet. “Zolang ik me goed voel ga ik door. Ik heb geen zin om achter de geraniums te zitten. Ik heb nog wel wat ideeën, waar ik nu mee bezig ben. Ik verwacht dat die ook een succes worden.”

De Startversneller wordt gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel. Oost NL is programmamanager.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial