Gelderse Starter met Impact 2022:  ‘Alles eruit halen’

 Gelderse Starter met Impact 2022:  ‘Alles eruit halen’

Jeanne van Ittersum besloot met haar onderneming het verschil te maken. Dat doet ze met haar sociale en duurzame banketbakkerij Trash’ure in Nijmegen. ‘Trash’ure raakt meerdere thema’s’, vertelt Jeanne, die vorig najaar met Trash’ure de ‘Starter met Impact 2022’ werd voor de provincie Gelderland.

Jeanne maakt gebruik van De Startversneller. Via dit ondersteuningsprogramma voor jonge bedrijven (tot 5 jaar ingeschreven bij KVK) leerde ze coach Lizanne Jacobs kennen. Naast een coachingsvoucher ontvangt Jeanne een opleidingsvoucher van De Startversneller, die zij inzet voor Duitse taalcursus vanwege de plannen te exporteren naar onze buren.

Wat is nou goed?

Voor mijn studie Milieukunde studeerde ik af op ‘levenscyclusanalyse’. Zo’n analyse bestudeert de impact van een product of dienst, kijkt er van begin tot eind doorheen. Een vriezer bijvoorbeeld mag dan energielabel ‘A’ hebben, als die niet recyclebaar is of dat recyclen gebeurt gewoon niet, hoe duurzaam is de hele vriezer dan? Met mijn kennis en met mijn persoonlijkheid sta ik in de supermarkt en voel ik me al na drie stappen ellendig en verloren. Want wat is nou goed om te kopen? De biologische komkommer komt uit Spanje, maar die uit Nederland is niet biologisch. Eigenlijk heb ik gewoon niets om uit te kiezen.

Onderneming

Iets opzetten waarbij ik zelf zo ver mogelijk zou gaan, dát wilde ik doen. Alles eruit halen wat we willen. Ik zeg ‘we’ omdat ik dit samen doe met mijn partner en goede vriend Bram, hij is kok. Met Trash’ure Taarten willen we holistisch goed doen. Je onderneming is immers de spiegel van je ziel. En als je de relatie erkent tussen alle narigheid in de wereld, wíl je ook niet kiezen. Zoals wij het zien is geld een beperkende factor. Met onze visie hebben we nu prachtige, plantaardige producten van Gelderse ingrediënten. Ze worden gemaakt door statushouders en volledig elektrisch bezorgd.

Tegengaan van verspilling

De keuze voor taarten was niet zo moeilijk. Het is een leuk product voor feestelijke momenten. Onze taarten zijn niet duurder, we kunnen gewoon met de prijs van andere banketbakkers mee. Dat de groente of het fruit in de taart misvormd was, dat zie je in het eindproduct niet terug. Zo zetten we direct in op het tegengaan van verspilling. We zijn een goed team, Bram en ik. Ik vind de reststromen en de mensen, Bram begeleidt het proces. Dat taarten arbeidsintensief zijn om te maken, dat komt ons gewoon heel goed uit. Zo leert Trash’ure taarten elk jaar aan 25 vluchtelingen een vak.

Naar economische zelfstandigheid

Een nieuwe medewerker begint bij ons gewoon. Taalachterstand is voor ons geen barrière, op de werkplek kan hij of zij groeien in de Nederlandse taal. De meeste mensen beginnen in de keuken. Dan ervaren we of iemand op tijd komt, hoe ver de taal is ontwikkeld, of werken iemand fysiek goed afgaat, hoe leerbaar iemand is. Niet iedereen wordt trouwens banketbakker, hoor. Als het jouw ding niet is, zoeken we een andere weg naar economische zelfstandigheid. En onze collega’s kunnen het werk goed combineren met gezin of mantelzorg, dat vinden we belangrijk. We bakken nu voor duizenden mensen per week taart!

Positiviteit

Binnenkort gaan we verhuizen. De bedrijfsoppervlakte wordt negen keer zo groot. Dat is fijn, want iedereen heeft nare dingen meegemaakt en dan is het soms nodig om de ruimte te krijgen. Maar positiviteit overheerst bij ons, hoor! Onze nominatie bracht ons nog meer positiviteit. En we staan natuurlijk graag positief in de publiciteit nu. Ons enthousiasme is duidelijk opgepikt. In klandizie hopen we ook de effecten te merken. We bezorgen in en om Nijmegen, voor de grotere klanten in een straal van zo’n 50 km. Zo. Dat is maar gezegd.’

Ook een voucher aanvragen voor business coaching? Kijk naar de voorwaarden op onze website. De Startversneller wordt gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel. Programmamanager is Oost NL.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial