Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doe je niet alleen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doe je niet alleen

BLOG Geschreven door Meta Kok, Adviseur De Startversneller

We zitten in een tijd waarbij het belangrijker dan ooit is om zelf gezond te zijn en te blijven, en ervoor te zorgen dat anderen gezond blijven. Covid-19 heeft laten zien dat wij als mens kwetsbaar zijn. We vragen veel van onszelf maar ook van onze planeet.

Terugblikken

In mijn vorige blogs heb ik het gehad over de Sustainable Development Goals (SDG’s) waaruit de maatschappelijk verantwoorde thema’s zijn ontstaan. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen. In mijn vervolg blogs heb ik al een paar mooie voorbeelden van ondernemers kunnen geven, die maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel ondernemen met impact.

Manier van ondernemen

In gesprekken met starters merk ik dat zij steeds vaker nadenken over hun bijdrage aan een betere wereld. Toch blijkt het vaak nog een lastig onderwerp. Ik leg dan uit dat jouw idee als starter echt niet gelijk de hele wereld hoeft te verbeteren. Onmogelijk ook. Het gaat erom dat jouw manier van ondernemen bijdraagt aan een betere wereld. En als iedereen dat doet, dan zorgen al die manieren bij elkaar ervoor dat het ons ook lukt.

Zo sprak ik voor mijn zomervakantie met een starter die heel bewust heeft nagedacht over zijn manier van ondernemen. Hij heeft geen auto en gaat met de trein naar zijn afspraken. Daarnaast kiest hij bewust voor toeleveranciers die ook hun bijdrage leveren en selecteert hij zijn klanten op maatschappelijk verantwoorde thema’s. Hij laat heel mooi zien dat het in de kleine dingen zit. Maar wel tastbaar. Deze starter heeft zich tevens aangesloten bij een landelijke beweging/platform: Happy Planet Professionals. Daar bundelen ondernemers hun kennis en ideeën voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Happy Planet Professionals

Ik werd nieuwsgierig naar dat platform en na mijn zomervakantie had ik een kennismakinggesprek met Hans Snel, één van de initiatiefnemers, van dit platform. Hans is zelf ook maatschappelijk verantwoord ondernemer, namelijk marketeer in klimaatoplossingen. Toen hij begon als ondernemer en best wel wat ideeën of kennis kon gebruiken over het maatschappelijk verantwoord ondernemen, ontdekte hij dat er geen kennispartners/initiatieven waren waarmee je daarover kon sparren. Dat heeft hem doen besluiten om samen met 9 andere ondernemers het platform Happy Planet Professionals op te richten. Je krijgt via het platform mogelijkheden en ideeën aangeboden hoe je als ondernemer kan bijdragen aan een betere wereld door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Er is ruimte voor het delen van ideeën en kennis en er zijn evenementen en meetings waarbij ze elkaar ontmoeten. “Happy Planet Professionals is een beweging van maatschappelijk bewuste zelfstandige professionals die willen bijdragen aan een betere wereld.”

Nieuwsgierig geworden naar dit platform? Kijk dan op https://www.happyplanetprofessionals.nl/.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen doe je niet alleen, maar samen!

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial