Meer klanten met De Startversneller

Meer klanten met De Startversneller

Goudsmid Nelleke Plegt werkt met ondersteuning van een coach van het programma De Startversneller aan het vergroten van haar naamsbekendheid en klantenkring. Haar streven? “Dat iemand aan de andere kant van het land zegt, ik ga naar Delden want daar zit Nelleke Plegt.” De Startversneller helpt startende ondernemers in Gelderland en Overijssel via business coaching en vakgerichte opleidingen.

Groeien

Via LinkedIn kwam Plegt in contact met een coach van De Startversneller en met Oost NL. De ontwikkelingsmaatschappij kende de jonge ondernemer een voucher toe waarmee zij coaching kan inkopen. “Ik ben nu 4 jaar bezig, en de ene maand kan ik van mijn inkomen op vakantie, de andere maand ben ik blij dat ik nog thuis woon. Dat is lastig, een constant inkomen zou heel fijn zijn. Een Startversneller-coach gaat mij helpen met PR-zaken en het vergroten van mijn naamsbekendheid. Ik wil heel graag groeien met mijn bedrijf en iemand in dienst nemen.”

Edele metalen

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werkt een goudsmid niet alleen met goud. Plegt legt uit hoe het zit: “Een goudsmid maakt sieraden, dus niet alleen van goud, het kan ook zilver, roestvrijstaal, hout en carbon zijn. Een zilversmid maakt gebruiksvoorwerpen, kandelaars en bestek. Edelsmid is een combinatie van zilver- en goudsmid.” Plegt werkt het liefst met goud en edelstenen.

Technisch beroep

Wat boeit Plegt zo aan het beroep? “Ik vind het vooral heel leuk omdat het een technisch beroep is en  je elke dag kunt blijven leren. En ik moet iets met mijn handen doen.” Daarnaast vindt Plegt sieraden ‘gewoon heel mooi’ en houdt ze van glimmende dingen: “Mijn moeder noemde me vroeger al een ekster. Ik ben een jongens-meisje terwijl ik toch van sieraden houd.” Haar stijl omschrijft Plegt als strak, stoer en stijlvol: “Ik maak veel in opdracht, ook daarin herkennen mensen mijn stijl.”

Bijzonder verhaal achter het sieraad

Plegt maakt zowel vrij werk als sieraden in opdracht, waar dan vaak een bijzonder verhaal achter schuil gaat. Zoals het verhaal achter de ring die ze een aantal jaren geleden maakte: “Bij de opening van mijn zaak was een kennis aanwezig die jaren geleden een kindje heeft verloren, kort na de geboorte. Hij heeft een handafdruk en een plukje haar van de baby bewaard en wist niet dat je daar een sieraad van kunt laten maken. Dat mocht ik voor hem en zijn vrouw doen. Heel bijzonder dat uit zo’n droevige gebeurtenis 21 jaar later iets moois kan ontstaan.”

Dure opleiding

Plegt volgde haar opleiding tot goudsmid in Schoonhoven, de enige niet-particuliere opleiding in Nederland. De animo voor de studie was niet groot. Dat ligt volgens haar aan de onbekendheid van het beroep (‘de meeste mensen gaan gewoon naar de juwelier’) maar ook aan de kosten: “Je moet je eigen materialen betalen.”  Op haar 21e startte Plegt samen met een partner het bedrijf in Delden. Na 2 jaar samenwerking ging zij in 2018 alleen onder een andere naam verder.

Uniek

Corona had invloed op de zaken bij Plegt, maar de 50-plussers, haar grootste doelgroep, weten haar weer te vinden. Naast eigen werk verkoopt Plegt in haar winkel werk van andere goudsmeden. En het prijskaartje? “Ik kan voor bijna ieder budget wel wat maken vanaf 100 euro. Alles is handgemaakt en uniek!”

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial