Nationale dag Aandacht voor Sterven

Nationale dag Aandacht voor Sterven

Het taboe gaat er in de samenleving wel wat van af, maar het valt nog helemaal niet mee om er samen over te praten. Misschien komt dat wel omdat we er uiteindelijk heel bang voor zijn. Je schrikt als ze tegen je zeggen dat je bent ‘opgegeven’. Of dat je naar huis wordt gestuurd omdat ze ‘niets meer voor je kunnen doen’. Sterven koppel je aan alleen zijn, aan wegvallen.

Nu is er in onze tijd gelukkig meer aandacht gekomen voor hoe mensen kunnen sterven. Wat kan er gedaan worden pijnverlichting? Hoe kunnen de omstandigheden zo comfortabel mogelijk gemaakt worden. Maar toch er is zoveel meer dan deze medische kant aan het sterven. Je bent er als mens ook nog eens zelf, zoals je er aan toe bent in je denken en je ziel.

Kees Stam is geestelijk verzorger en kan je helpen om deze meest intense fase van je leven tegemoet te gaan. Het vergt moed en soms het uiterste van je om de vragen die sterven met zich mee brengt onder ogen te zien. Kees staat je bij in deze periode. Niemand kan deze weg voor een ander gaan, maar toch ben je niet op jezelf aangewezen. Je kunt tijdens je leven leren om te kunnen sterven.

Zijn praktijk de Levensmantel is gevestigd in Ede en hij werkt voornamelijk in Gelderland. Hij helpt cliënten in hun laatste fase en ook hun naasten, hij begeleidt je in hoe jullie elkaar in de meest waardevolle en dierbare manier kunnen loslaten. En ook hoe anderen jou blijven vasthouden in hun herinnering aan wie jij was en altijd blijft.

Als het einde komt, zijn er zoveel vragen. ‘Hoe geef ik mijn bestaan dan nog kleur? Wat heeft mijn leven betekend? Welke gesprekken moet ik nog voeren om in het reine te komen met mezelf? Moet ik me verzoenen met mijn familie met wie ik gebroken heb?’ Soms is er op het einde nog veel te doen. Daar heb je misschien hulp bij nodig. Neem de tijd en laat je helpen.

Je kunt in het sterven kracht ervaren. Vandaar dat de laatste fase van het leven met elkaar ook zo kostbaar is. Neem er de tijd voor en laat je helpen! In de eindfase van het leven krijg je meer uit het leven, dan ooit. Dan heb je echt alles uit het leven gehaald. Want het leven kent ook tragiek. Maar als je dat aan kunt, dan kan het ook daarna niet meer stuk.

Cicely Saunders, is een Britse arts die veel betekent voor mensen in de laatste fase van hun leven. Haar uitspraak is Kees uit het hart gegrepen: “Je doet ertoe omdat jij jij bent en je doet ertoe tot het laatste moment. We zullen er alles aan doen om je niet alleen vreedzaam te laten sterven, maar ook te laten leven totdat je sterft.’ Dat maakt dat je zinvol sterft. Daar wil ik van harte met u naar zoeken! Ga aan het einde van je leven je niet alleen maar bezig houden met de ‘buitenkant’. Er is zoveel meer in je leven. Geef daar aandacht aan in het volle leven. De binnenkant, het sociale, het geestelijke, het existentiële maakt het leven en het eindige daarvan alleen maar rijker en betekenisvoller. Het getuigt van moed om de vragen over het einde onder ogen te zien. Daar praat ik graag over. ”

Coaching via De Startversneller

Kees heeft via De Startversneller een coachtraject gevolgd. De resultaten van dit traject zijn dat hij een gerichte doelgroep heeft gekozen, dat zijn focus is verscherpt, dat hij zijn doelgroep weet te bereiken, dat er een website functioneert en dat Kees zijn activiteiten gaandeweg weet uit te breiden.

Wil jij meer weten over Kees Stam en zijn praktijk de Levensmantel, kijk dan op https://delevensmantel.nl/
Wil jij meer weten over programma de Starversneller, kijk dan op : Home – De Startversneller

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial