Nieuwe inzichten dankzij coaching

Nieuwe inzichten dankzij coaching
Met haar bedrijf MoveCreative helpt Maureen Visscher uit Zwolle bedrijven en ngo’s impact te maken en stappen te zetten richting Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Communicatie heb je nodig om iets op de kaart te zetten,” zegt de jonge ondernemer. Zelf kreeg ze hulp van businesscoach Reindert Westrik.  “Als ondernemer heb je 10.000 ballen hoog te houden en er is niemand die je een spiegel voorhoudt. Reindert was voor mij die spiegel en dat leverde nieuwe inzichten op. Dankzij De Startversneller hoef ik geen grote investering te doen voor coaching.”

De Startversneller ondersteunt Oost-Nederlandse starters (niet langer dan 5 jaar ingeschreven bij KVK) voor een succesvolle start van hun bedrijf. Kun je ook wel een ‘spiegel’ gebruiken? Lees de voorwaarden op onze site en vraag ook een coachingsvoucher aan.

Opereren zonder snijden

Een van de stichtingen waar Maureen zich voor inzet is Opereren Zonder Snijden (OZS). “OZS is een netwerk van patiënten, artsen en wetenschappers dat de best passende behandeling van kanker wil bieden. In Nederland bestaat de top 3 voor kankerbehandelingen uit chemokuren, bestraling en opereren. Er is een 4e optie: opereren zonder snijden, in medische termen: interventie radiologie. Die behandeling wordt alleen niet in ieder ziekenhuis aangeboden, het ligt er maar net aan waar je woont. Postcode zorg noem ik dat en dat is niet eerlijk. Het verschil tussen optie 4 en de andere 3 zit in kwaliteit van leven en overlevingskansen.”

Dit betekent overigens niet dat optie 4 altijd de beste is, dat verschilt per patiënt. Het gaat Maureen erom dat patiënten de optie aangeboden krijgen. Maureen: “Bij een darmkanker-operatie kost het herstel soms wel 15 weken, en krijgt de patiënt een stoma. De impact is groot. Bij behandeling via interventie radiologie – via de aderen of met andere technieken- loop je dezelfde dag weer naar buiten en heb je geen stoma nodig. Mensen kunnen bij ons hun casus indienen. Wij werken samen met interventie radiologen uit verschillende ziekenhuizen. Zij bekijken de mogelijkheden op gebied van opereren zonder snijden.”

Bewuster denken en patronen doorbreken

Het zijn ‘logge processen’ waar Maureen zich mee bezig houdt. “Hoe meer druk we kunnen zetten met patiënten, hoe meer het systeem aangepast moet worden. Die druk erop zetten, zodat de weegschaal gaat kantelen, voelde soms best zwaar. Ik had ideeën maar miste richting en structuur, een visie. Ik was altijd alles aan het doen.”

En daar komt coach Reindert van StrengthstoConnect in beeld.  Hoe ging hij te werk toen Maureen bij hem aanklopte? “De 1e stap is altijd de ‘Clifton strengthsfinder’, een methode om achter je natuurlijke gedrag en denken te komen. Daarmee komen we snel tot de kern, waarom je dingen doet zoals je ze doet, en waar het probleem zit. Meestal ben je zelf het probleem én de oplossing. 9 van de 10 keer ligt het probleem in het verlengde van je talenten. Als je je bewust bent van je gedrag, kun je betere keuzes maken, en kun je je kracht gerichter inzetten. Maureen heeft hersteldrang, de neiging alles op te lossen. Als je álle problemen gaat oplossen heb je een probleem. Als je de juiste problemen oplost is het je kracht.”

Maureen: ”Vanuit mijn passie wil ik alles oplossen. Reindert leerde me bewuster te denken, daardoor kan ik patronen doorbreken; ik hoef niet alles op te lossen. Als ik tijd verspil aan ‘randzaken’, problemen die niet mijn verantwoordelijkheid zijn, draagt dat niet bij aan innovatie of de versnelling ervan. En daar doe ik het juist allemaal voor.”

Talenten activeren

Reindert ziet vaak dat starters hun talenten onvoldoende kennen, of ze voor lief nemen. “Als coach zie ik het als mijn rol om talenten te activeren. Ik haal eruit wat er allang in zit.  Door ons hele (school-) systeem denken we vaak dat er iets mis is met mensen. We geven feedback en eigenlijk zeg je dan: ‘ik weet het beter’, in plaats van dat we er uít halen wat erin zit. Dat is wat ik doe. En dan komt er heel veel kracht naar boven, dat is de energie en motor van je bedrijf. Iedere ondernemer doet het op zijn eigen manier. Ik denk dat ondernemerschap een van de mooiste manieren is van zelfexpressie. En dan is het goed te weten hoe je zelf in elkaar steekt.”

Reindert is strength finder specialist en coach en houdt die twee strikt gescheiden. “Als ik dat door elkaar ga halen weet Maureen niet meer wanneer ik aan het coachen ben -het begeleiden in haar eigen denken- en wanneer ik kom met mijn eigen adviezen.” Reindert vindt dat je als coach geen advies kunt geven, wel toets hij zijn observaties. Als hij toch advies wil geven vraagt hij om toestemming. “Coaching gaat over het begeleiden van het denkproces en het komen tot momenten van inzicht. Die aha-momenten; dáár doe je het voor.”

De Startversneller wordt gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel. Oost NL is programmamanager.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial