Omzet verdrievoudigd met businesscoach

Omzet verdrievoudigd met businesscoach

De Startversneller ondersteunt ondernemers met coaching

Steeds vaker komen kinderen zonder lunch naar school omdat hun ouders de kosten niet meer kunnen dragen. Leerlingen die met honger op school zitten; het jonge bedrijf Nurture moet er niet aan denken en heeft zich tot doel gesteld gezond eten voor ieder kind toegankelijk te maken. Het bedrijf uit Oosterbeek levert gezonde lunches aan basis- en middelbare scholen. Met een gezonde schoollunch zijn kinderen energieker en doen zij beter mee in de klas. Voor de zakelijke kant van het ondernemen schakelde Nurture ondersteuning in van een businesscoach via De Startversneller. Wat leverde het op?

‘Je hebt mensen nodig om een volgende stap te maken’

Na zijn verhuizing van Noord-Brabant naar Arnhem twee jaar geleden, wendde ondernemer Thiago Henriques zich als eerste tot Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. Hij had al goede ervaringen opgedaan met Brabantse ontwikkelingsmaatschappij. De CEO en oprichter van Nurture benadrukt het belang van een sterk netwerk: “Als je het over innovatie hebt, is een netwerk ontzettend belangrijk. Je hebt uiteindelijk mensen nodig om de volgende stap te maken.” Oost NL wees hem op het programma De Startversneller. “Als ondernemer weet ik dat je de taal van je klant moet spreken. Die taal spraken we niet. De Startversneller bracht ons in contact met coach Annemarie de Leeuw die veel ervaring heeft in de onderwijswereld. Dat wierp meteen zijn vruchten af; we haalden onze eerste middelbare school binnen.”

“De Startversneller bracht ons in contact met een coach die de taal van onze klant spreekt.”

Omzet verdrievoudigd

Thiago is ondernemer vanaf zijn 22e en laat zich niet zomaar alles vertellen, zoals hij zelf zegt. “Je moet bij mij met goede argumenten komen om me mee te krijgen. Annemarie is daar goed in. En ze is lekker direct, stelt vragen. Ze durft te zeggen wat ze ziet, dat vind ik prettig. Vanaf het begin een goede match. We hebben heel wat processen dankzij haar verbeterd, bijvoorbeeld de acquisitie. Dat hebben we gestandaardiseerd. Op het moment dat we een nieuwe partij aanschrijven hebben we het grootste gedeelte al klaar.”

Medeoprichter en CTO Matthijs Pluk en Thiago vullen elkaar gedurende het interview aan: “Zonder een businesscoach hadden we nu echt nog wel een paar stappen moeten maken. We hebben onze businesscase heel scherp kunnen krijgen en onze omzetcijfers zijn verdrievoudigd, dat zegt veel. Binnenkort krijgen we dankzij Oost NL de kans te pitchen voor een groep business angels, om een mogelijke investering op te halen. De ondersteuning van onze coach heeft daar ook aan bijgedragen. Dus het heeft impact gehad!”

Duurzame gedragsverandering

Waarom zou een school Nurture inschakelen om het ‘lunchproces’ te organiseren? “Met veel bravoure beginnen scholen er zelf aan om vervolgens tegen allerlei organisatorische problemen aan te lopen: je moet vrijwilligers hebben, iemand hebben die de inkopen regelt, een ruimte om het eten te bewaren, noem maar op. Onze ervaring is dat scholen het knap lastig vinden om het zelf te doen. Soms nemen ze eerst alleen een kleine dienst van ons af, zoals het bevoorraden, om er dan achter te komen dat ze de logistieke processen niet kunnen managen. Dan komt de vraag: ‘willen jullie dat ook voor ons doen?’ Wij kunnen het gehéle lunchproces beheren.”

Nurture vult de (herbruikbare) gezonde lunchboxen volgens het 80-20 principe: 80% onbewerkte en 20% bewerkte voeding. “Duurzame gedragsverandering kan alleen tot stand komen wanneer je ook ruimte laat voor enige vorm van autonomie. Als wij een trommel leveren die bij wijze van spreken alleen maar uit wortel en gras bestaat is de adoptie van het product veel lager, en dan gaan ook veel ouders in verweer. Bij ons is ook ruimte voor iets ‘ongezond’ lekkers, daar reageren kinderen beter op.”
Voor de ouders kosten de lunches overigens niets; de meesten scholen krijgen subsidie hiervoor.

​​​​​​​Grootse ambities

Gevraagd naar de welbekende stip op de horizon antwoorden de ondernemers: “Onze producten nóg beter neerzetten en de adoptie richting 100% duwen. Als we een investering ‘ophalen’ kunnen we de keuken upgraden en tussen de 250 en 500 scholen bevoorraden. Wellicht een centraal distributiecentrum voor verschillende productielocaties. Mogelijk ook commerciële producten lanceren. We hebben grootse ambities, maar we blijven nederig en zijn vooral in het hier en nu bezig. Wat moet er morgen gedaan worden?”

Foto: links Matthijs, rechts Thiago

De Startversneller wordt gefinancierd door de provincie Gelderland. In Overijssel kunnen culturele ondernemers deelnemen aan het programma. Oost NL is programmamanager. Het programma vergoed 80% van de kosten van een businesscoach met een minimum van € 500,- en een maximum van € 1.000,-. Ook iets voor jou? Kijk op onze website naar de voorwaarden.

 

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial