Ondernemen met ‘gezond’ verstand

Ondernemen met ‘gezond’ verstand

Een mooie dubbelzinnige titel voor deze blog. Allereerst kom je een heel eind in het ondernemen met gezond verstand. Maar met gezond doel ik hierbij ook op het ondernemen in de maatschappelijke uitdaging: gezond, duurzaam geproduceerd voedsel.

De wereld wordt steeds voller. De wereldbevolking bestaat uit 7 miljard mensen en dat betekent ook 7 miljard monden te voeden wereldwijd. Een flinke klus voor onze aarde, die natuurlijk niet onuitputtelijk is. Daarom wordt het steeds belangrijker bewust om te gaan met alles wat de aarde ons te bieden heeft, ook op voedselgebied, oftewel laten we proberen duurzaam om te gaan met ons voedsel!

De Wereldlandbouworganisatie FAO beschrijft wat je onder duurzame voedselpatronen kunt verstaan: “Duurzame voedselpatronen zijn voedselpatronen met een lage milieubelasting en die bijdragen aan voedselveiligheid en gezondheid voor de huidige en toekomstige generaties.”

Het Voedingscentrum zegt hier over: “Er is ook een bredere definitie van duurzaamheid vanuit de overheid. Daarin betekent duurzaam voedsel een productie en consumptie met respect voor mens, dier en milieu. Het gaat bij duurzaam dus niet alleen over milieu en klimaat, maar ook over andere voedselkwaliteitsaspecten zoals: Dierenwelzijn, Natuurbehoud, Milieu en Klimaat, Eerlijke handel.” Best een aantal aspecten waar je als ondernemer vast wel wat mee kunt en eens goed over na kan denken.

De uitdaging ‘gezond, duurzaam geproduceerd voedsel’

In mijn vorige blog beschreef ik dat er zoveel termen gebruikt worden om het maatschappelijk ondernemen onder de aandacht te brengen: maatschappelijk ondernemen, sociaal ondernemen, duurzaam ondernemen. Oost NL maakt gebruik van de term maatschappelijk ondernemen. In mijn aankomende blogs zal ik jullie kennis laten maken met een maatschappelijke uitdaging en komt er een praktijkvoorbeeld aan bod. Oost NL heeft de maatschappelijke uitdagingen in 8 categorieën onderverdeeld. Deze keer komt er een praktijkvoorbeeld aan bod in de maatschappelijke uitdaging: Gezond, duurzaam geproduceerd voedsel.

Omschrijving Oost NL:
De snelgroeiende wereldbevolking en de behoefte aan gezond voedsel vragen om voedzamer eten, duurzame productie en minder voedselverspilling. Oost NL zet in op ecologisch houdbare en robuuste landbouw- en voedselproductiesystemen. Daarmee willen we voorzien in voldoende, gezond en maatschappelijk geaccepteerd voedsel, bereikbaar voor iedereen.

Praktijkvoorbeeld:
Dit keer een mooi voorbeeld afkomstig van een starter die zelf ook heeft deelgenomen aan het traject van De Startversneller: Ellen Wessels van Healthy Impact dat gevriesdroogde fruitmixen produceert onder de naam: CrazyFruit. Een heel mooi voorbeeld voor deze blog. Een ondernemer die weet welk verschil haar product kan maken en op welke manier het een mooie bijdrage levert aan gezond, duurzaam geproduceerd voedsel.

Wessels legt uit wat vriesdrogen is: “Het is een proces waarbij water uit het product verwijderd wordt. Het fruit wordt na de oogst meteen ingevroren, daarna wordt het vocht onttrokken uit de vruchten. Je houdt dan knapperig en lekker fruit over, ons CrazyFruit.” Vriesdrogen verschilt wezenlijk van ‘gewoon’ drogen: “Bij gedroogd fruit zijn vitaminen en mineralen grotendeels verloren gegaan en soms is er extra suiker toegevoegd, bij vriesdrogen blijft al het goede behouden.” De verpakking van CrazyFruit kan bij het PMD-afval (plastic – en metalen verpakkingen en drinkpakken). Healthy Impact zou liever een verpakking van helemaal karton hebben maar dat is nog niet gelukt: “Het is belangrijk dat het fruit droog blijft, er mag geen vocht bij komen, daarom is karton nog niet geschikt.”
De mogelijkheden voor een andere nog duurzamere verpakking wordt nog verder door haar en haar zakenpartner Mark onderzocht.

Nog maar net begonnen met een eigen onderneming en nu al het verschil maken. Deze starter laat zien dat het kan!

Geschreven door Meta Kok, adviseur De Startversneller

De Startversneller helpt je bij een succesvolle start van je eigen bedrijf. Het programma is er voor startende ondernemers in de provincie Gelderland of Overijssel die niet langer dan 5 jaar zijn ingeschreven bij de KvK. Oost NL voert het programma uit. De provincies Gelderland en Overijssel financieren De Startversneller.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial