Ondernemen vanuit je gevoel

Ondernemen vanuit je gevoel

Onderwijs voor het hart

Eigenaar Bontje legt uit waar H3lab Onderwijs voor staat: “Wij vinden het belangrijk dat op scholen meer aandacht is voor het welzijn van jongeren. Je leert veel op school, maar niet hoe het leven in elkaar zit, en daar willen wij graag verandering in brengen. Onderwijs voor het hoofd en je handen is er genoeg, wij brengen onderwijs voor het hárt: levenslessen Dat doen we onder andere door les te geven over allerlei thema’s, als veiligheid, stress, gezondheid, seks en emoties. Onderwerpen die voor jongeren relevant zijn en waar ze later in hun leven ook wat aan hebben. We sluiten ook aan bij de actualiteit: toen de oorlog in Oekraïne uitbrak heb ik een les gemaakt over oorlog.”

Intuïtie als informatiebron

Coach Meima vindt het belangrijk te ondernemen vanuit intuïtie. “Je kunt vanuit de theorie alles goed doen en toch geen succes hebben, dat zie ik vaak in de praktijk. Ergens zit nog een andere laag die invloed heeft op het succes in je bedrijf, ik noem dat de onderstroom. Intuïtief ondernemen betekent voor mij: verbinding maken met jezelf en ondernemen op een manier die bij jou past. Ik geloof niet in one size fits all. Doe wat bij jóu past; je intuïtie als informatiebron. Ik zet daarvoor intuïtieve technieken in, zoals visualisaties en ‘opstellingen’,  een krachtige methode om naar de wortels van een vraagstuk te gaan. Ze creëren beweging in een situatie die vastzit.”

Bontje: Ik vond het in het begin best lastig mezelf directeur te noemen en geld te vragen voor wat ik doe. Ik ben alléén begonnen, nu heb ik 35 coaches aan het werk. Door een opstelling met Martijn zie ik in hoe belangrijk mijn rol is, en dat ik zonder schuldgevoel geld kan vragen voor mijn werk. Het was ook fijn om bij Martijn steeds even te checken of ik nog ‘op koers’ lag, en te ontdekken dat ik het zelf eigenlijk wel weet.”

Onzeker ondernemen

Intuïtief ondernemen is onzeker ondernemen, stelt Meima. “Niet precies weten waar je volgend jaar staat. Mensen klampen graag ergens aan vast, ‘als ik deze stappen volg krijg ik wel succes.’ Ze zijn bang voor onzekerheid. Stappen volgen is prima, maar niet vanuit angst. Dat vind ik zo mooi aan Marijn: ondernemen vanuit een flow, en dan gaat het eigenlijk vanzelf. Voor sommige branches werkt deze manier niet. Als je een autofabriek runt kun je niet zeggen: welke kleur zullen we vandaag eens doen?”

Bontje: “Als ik coaches aanneem, kijk ik niet naar hun CV. Scholen vinden dat vaak raar. Maar ik praat met kandidaten en kijk ze in de ogen. Dan voel ik of het klopt of niet.”

Inner Development Goals

Bedrijven ondernemen tegenwoordig steeds vaker vanuit de zogenoemde Sustainable Development Goals. De SDG’s zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030, afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties, waaronder Nederland. Prima die SGD’s, vindt Meima, maar om die doelen te bereiken, zoals minder vlees consumeren, moet je eerst innerlijk veranderen. Hij pleit daarom voor de Inner Development Goals. De IDG’s bestaan uit 5 categorieën met 23 vaardigheden om te ontwikkelen. Zo is er een categorie ‘verbinden’ (zorgen voor anderen en de wereld) en een categorie ‘samenwerken’ (ontwikkelen sociale vaardigheden). Meima: “Als mensen zich innerlijk ontwikkelen, nemen ze andere beslissingen en zijn de SDG’s makkelijker te bereiken.  Je zou kunnen zeggen dat de IDG’s het voorwerk zijn om de SGD’s te behalen. Startversneller-deelnemers uit Overijssel moeten bijdragen aan de SDG’s, maar als je aan de IDG’s bijdraagt, draag je indirect ook bij aan de SDG’s.”

Bontje vult aan: “Vanuit aandacht en zorg voor dieren en medemensen neem je andere beslissingen. Dan eet je bijvoorbeeld vanzélf minder vlees en is intensieve veeteelt iets heel raars.”

Kun jij ook wel een sparringpartner gebruiken? Vraag via De Startversneller een coachingsvoucher aan en kies de coach die bij jou past. De provincies Overijssel en Gelderland steunen via De Startversneller jonge Oost-Nederlandse ondernemers bij de start van hun bedrijf. Oost NL is programmamanager.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial