Coaching is een puzzelstukje om je business te ontwikkelen

Coaching is een puzzelstukje om je business te ontwikkelen

“De Startversneller gaf me het vertrouwen dat ik op de juiste weg ben. Dat is misschien wel de grootste waarde.” Aan het woord is Ewoud de Voogd van AlgaeforFood. Dit Gelderse bedrijf zet zich in voor het gebruik van microalgen als oplossing voor maatschappelijke opgaven, zoals wereldwijde voedseltekorten en duurzaamheidsvraagstukken. AlgaeforFood kweekt microalgen, die daarna bewerkt worden tot een eiwitrijkpoeder dat als ingrediënt kan dienen voor voedingsmiddelen.

Na zijn studie als agrarisch systeemingenieur aan de Wageningen Universiteit richtte Ewoud AlgaeforFood (2021). In de lente van 2023 vroeg hij een voucher aan bij ondersteuningsprogramma De Startversneller aan, omdat hij behoefte had aan een stuk coaching. Vooral om antwoord te krijgen op het vraagstuk of er überhaupt voldoende markt was voor zijn product. Danielle Mol van The GreenUp Company werd zijn coach.

De Startversneller is een programma voor startende ondernemers in Gelderland en Overijssel (alleen voor cultuur ondernemers) en wordt gefinancierd door beide provincies. Mogelijk ook iets voor jouw bedrijf? Kijk op onze site naar de voorwaarden.

Coaching én advies

“Danielle had veel ervaring met duurzaamheid en de retail van levensmiddelen, precies op het snijvlak van waar ik wilde zijn. Ze had veel inhoudelijke kennis om te kunnen toetsen of AlgaeforFood op de goede weg was. Danielle steunde me bij de keuze om een nieuwe weg in te slaan. Eerst zat ik op het spoor van vleesvervangers, maar nu richt ik me meer op soepen en snacks.”

Ewoud is ook erg te spreken over de ondersteuning die hij kreeg van adviseurs vanuit De Startversneller. Constructief, meedenkend, creatief, snel én gezellig, zo typeert hij de gesprekken. “Ik had nog wel meer coaching willen krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een langer traject of meerdere korte trajecten door de tijd heen. Maar dat is absoluut luxe, dat weet ik ook wel.”

Vertrouwen gegroeid

Zijn coach bood Ewoud niet alleen een stuk bevestiging, maar hielp ook bij het vaststellen van prioriteiten en het opstellen van een kwartaalplan. “Maar wat misschien nóg belangrijker was, is dat ik meer vertrouwen kreeg in wat we met AlgaeforFood aan het doen waren. Dat gaf me een opgeruimd gevoel en vernieuwde energie om verder te gaan. De Startversneller was daarmee zeer waardevol. Een reis die ik iedere (startende) ondernemer zou willen aanraden.”

Puzzelstukken

Voor AlgaeforFood zette Ewoud niet alleen een voucher in van De Startversneller, maar vroeg hij ook een voucher aan bij ondersteuningsprogramma De Groeiversneller. Met deze voucher produceerde hij een proefbatch bitterballen. Met de hulp van drie studenten van de HAS Green Academy maakte hij hier een showcase van, waarbij hij de Nutri-score (de voedingswaarde en duurzaamheidswaarde) van zijn product in kaart kon brengen. Tot slot deed Ewoud óók mee aan het Customer Discovery Program van Oost NL. Daar leerde hij dat klanten op zoek zijn naar gezonder en duurzamer voedsel voor een goede prijs en behoefte hebben aan diversiteit in het voedingsaanbod. “Deze drie programma’s van Oost NL waren voor mij als puzzelstukjes van een grote puzzel. Ik had ze alle drie nodig om AlgaeforFood verder te kunnen ontwikkelen en vervolgstappen te kunnen zetten.”

Ondersteuning biedt stimulans

Ook na afloop van het traject vanuit De Startversneller had Ewoud nog regelmatig contact met zijn coach. “Ik kon haar altijd bellen. Behalve haar professionele blik op mijn business is ze ook echt een waardevolle uitbreiding van mijn netwerk.” Dankzij De Startversneller, en de andere ondersteuningsprogramma’s van Oost NL, kan Ewoud zijn talenten en ervaring inzetten voor de maatschappelijke thema’s die hij belangrijk vindt. “Zo’n stimulans voor je bedrijf, dat gun ik elke startende en groeiende ondernemer.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial