Data-analyse in de strijd tegen zwerfafval

Data-analyse in de strijd tegen zwerfafval

30 mei 2022 start de nationale Week Zonder Afval en gaan we met z’n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Oost NL en De Startversneller ondersteunen bedrijven die zich bezig houden met het verminderen van afval, zoals GoClean.

De landelijke community GoClean zet zich ‘data gedreven’ in om Nederland zwerfafvalvrij te maken. Medeoprichter Marloes Heebing legt uit wat dat betekent: “Wij zijn begonnen als een stichting. Op een bepaald moment realiseerden we ons dat we met het opruimen van zwerfafval symptoom bestrijdend bezig waren. We ruimden zwerfafval op, en een week later lag het er weer. Opruimen is goed, maar geen oplossing. We moeten het probleem aanpakken bij de bron. Een structurele oplossing begint bij het registeren van het afval. Waar ligt wat? Voor het analyseren van die data ontwikkelden wij het zwerfafvalkompas. Meten is weten.”

Data-analyseprogramma

Voor het in kaart brengen van zwerfafval maakt GoClean gebruik van de app Litterati. Marloes: “De app wordt wereldwijd gebruikt, wij hebben een partnership met Litterati en krijgen alle zwerfafvalfoto’s uit Nederland binnen, met locatietags van de foto’s. Met die data gaan wij aan de slag. Daarvoor hebben wij een eigen data analyse programma ontwikkeld. Wij geven iedere foto labels mee zoals het soort object, materiaal en merk.”

‘Bijna forensisch onderzoek’

GoClean analyseert en monitort zwerfafval en maakt daar rapportages over. “Wij brengen het probleem in beeld, we signaleren bijvoorbeeld dat in de buurt van een bakker veel servetjes en verpakkingsmateriaal op de grond ligt. Als je weet wat waar ligt kun je op zoek naar oplossingen. De opdrachtgever kan het gesprek aangaan met verantwoordelijke partijen, wij kunnen meedenken over oplossingen.

Het jonge bedrijf werkt onder andere in opdracht van gemeenten en heeft het zwerfafval in een binnenstad geregistreerd. Overal kan op ingezoomd worden: waar zijn de hotspots en waar verzamelen zich veel mensen? Waar is veel drugsafval? Rond welke winkel liggen veel verpakkingen? ”Het is bijna forensisch onderzoek,” zegt Marloes gekscherend. “Met onze analyse kan de gemeente nadenken over oplossingen. Misschien meer handhaving, andere afvalbakken, bewustwordingscampagnes of het gesprek aangaan met ondernemers.”

De werkwijze van GoClean is ook zeer geschikt voor scholen. De leerlingen leren registeren, labelen en analyseren, én worden zich bewust van de hoeveelheid zwerfafval. “Vaak schrikken ze ervan en denken ze mee hoe het anders kan.”

Coaching via De Startversneller

Het bedrijf uit Groessen maakt gebruik van een coachingstraject via De Startversneller. Marloes: “We hebben net onze coach gekozen en starten binnenkort, met name om meer focus te vinden, en voor persoonlijke ontwikkeling.”

Sta jij ook nog geen 5 jaar ingeschreven bij de KVK en is jouw bedrijf gevestigd in Overijssel of Gelderland? Vraag een voucher aan voor business coaching ter waarde van 1000 euro. De provincies Gelderland en Overijssel financieren De Startversneller om jouw bedrijf een succesvolle start te geven. Oost NL is programmamanager van De Startversneller.

Foto (Walter Verwaal): oprichters Joyce Bosveld, Marloes Heebing, Peggy Blauw

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial