‘Focus, sturing en kennis dankzij businesscoach’

‘Focus, sturing en kennis dankzij businesscoach’

Sybren Bies verkoopt sinds ruim 2 jaar met zijn bedrijf Sybotanica 15 soorten duurzame potgrond. Het zakelijke gedeelte van het runnen van een bedrijf was voor de jonge ondernemer ‘helemaal nieuw’. Via De Startversneller schakelde hij businesscoach Ton Foks in. Sybren: “Het leek me goed hulp te zoeken bij het ondernemen, voor focus, sturing en kennis.” De Startversneller betaalde € 1000,- mee aan het coaching traject.

De Startversneller is een programma voor startende ondernemers in Gelderland en Overijssel en wordt gefinancierd door beide provincies. Mogelijk ook iets voor jouw jonge bedrijf? Kijk op onze site naar de voorwaarden.

Keuzes maken

Het ondernemen zat er bij Sybren van jongs af aan in: “Ik verkocht altijd al alles wat los en vast zat. Mijn kamer stond vol met planten en op een gegeven moment dacht ik: ‘waarom ga ik geen stekjes verkopen?’”. Zo gedacht, zo gedaan. Via het platform Etsy verkocht Sybren zijn stekjes en breidde steeds verder uit. “Eerst via inkopen bij een tuincentrum, daarna bij een groothandel. Alles stond vol: de woonkamer, slaapkamer, zolder. Ik ging er ook van alles bij doen, zoals accessoires en DIY-kits voor terraria. En potgrond.”

Coach Ton: “Uit de cijfers van zijn webshop bleek dat Sybren veel potgrond verkocht, daar was duidelijk vraag naar vanuit de markt. Dan is het goed om in een beginfase keuzes te maken: waar steek je wel je tijd en moeite in het laten groeien van je onderneming, en waarin niet. Focus aanbrengen.”  Potgrond werd het.

Coaching traject

Hoe verloopt zo’n coaching traject? Coach Ton: “Het begint altijd met een kennismakingsgesprek, dan bespreken we zaken als: wat wil je bereiken, waar zitten je uitdagingen, welke vragen heb je en wat zoek je in een coach? Maar zeker ook of er een ‘klik’ is, die is erg belangrijk.”

“Ik zag dat Sybren zoals veel ondernemers veel in zijn hoofd had. Dat wil ik als coach graag allemaal weten, structureren en op papier zetten. Daar gebruik ik een aantal tools voor waaronder het zogenoemde Businessmodel Canvas. Dat geeft mij inzichten: waar zit een stukje risico, wat zijn de onzekerheden en aannames, hoe denk je geld te kunnen verdienen, wat zijn je sterke punten et cetera.

“Of ik mensen ga coachen heeft te maken met een eigen checklist in mijn hoofd; bepaalde capaciteiten moet ik in mensen herkennen om ze zinvol te kunnen coachen. Sybren heeft vanuit zichzelf al een aantal pluspunten die voor het ondernemerschap heel waardevol zijn. Hij heeft een visie, hij heeft een enorme passie, en heeft kennis van het onderwerp waarin hij onderneemt. Als Sybren over zijn product praat hoor je meteen dat hij een enorme fanaat is, op basis van zijn kunde; dat is een goede basis om een onderneming op te bouwen. Sybren had als ondernemer ook nog eens de wijsheid om te zeggen: ‘ik weet niet wat ik niet weet, daar heb ik hulp bij nodig en ik sta open om me te laten coachen’. Sommige adviezen nam hij níet over hoor, en dat vind ik een hele gezonde houding.

“Sybren is een mooi voorbeeld van impact ondernemerschap. Een pareltje; iemand met oprechte liefde en passie voor wat hij doet, rekening houdend met het effect van zijn ondernemerschap op de wereld en iemand die het daardoor ook goed wil neer zetten.”

Wat waardeerde Sybren in zijn coach? Sybren: “Vaak zijn mentoren goed in één specifiek onderwerp, Ton heeft brede kennis van zaken en hij is zelf ondernemer; hij weet waar hij het over heeft.”

Duurzame grond op basis van kokos en wormenmest

Waarom zou iemand potgrond bij Sybren moeten kopen in plaats van bij het tuincentrum om de hoek? Sybren: “Allereerst om duurzaamheidsredenen. Normaal wordt voor potgrond veen gebruikt. Dat is een grondstof die vrij makkelijk te oogsten is maar daarbij komt heel veel CO2 vrij, wat opgeslagen ligt in de aarde. Bij het oogsten vernietig je die CO2-opslag en dat heeft best grote impact op de aarde. Wij gebruiken de schil van de kokos, dat is een afvalproduct uit de kokosindustrie. Het sap en vruchtvlees wordt gebruikt, hele bergen met schillen blijven liggen. Die gebruiken wij en dat werkt supergoed, je kunt het ook hergebruiken, het gaat zo’n 8 jaar mee. We voegen wormenmest toe, dat is de basis.

“Wij verkopen 15 verschillende mengsels die speciaal gecreëerd zijn op specifieke plantenfamilies. Wij hebben gekeken naar: hoe groeien de planten, hoe ziet de natuurlijke habitat eruit en welke voeding hebben ze nodig. Neem een cactus: die groeit op droge grond en heeft iets heel anders nodig dan een alocasia, een tropische plant uit het regenwoud.”

Hergebruik

Sybren ziet de toekomst duidelijk voor zich: “Over 5 jaar ligt mijn merk Sybasoil in alle grote tuincentra in Europa, de UK en VS. Ook ben ik dan bezig met nieuwe producten in dezelfde branche, ik heb nog heel veel ideeën.” Een van die ideeën gaat over circulaire potgrond. “Kokos kun je vaak hergebruiken. Het wordt nu samen met de plant weggegooid maar we zouden die grond weer kunnen inzamelen.”

Gouden tip

Gevraagd naar de gouden ondernemen-tip voor starters zegt coach Ton: “Die bestaat niet.” Hij ziet ondernemerschap als een uniek iteratief proces voor elke ondernemer: “Jouw bedrijf is joúw hypothese, hoe jíj denkt geld te verdienen of impact te gaan maken. Daar hoort een eigen aanpak van bouwen, testen, en verbeteren bij, op basis van de specifieke uitdagingen en onzekerheden die bij jouw ondernemersavontuur horen. Mijn rol als coach is er om je te helpen met advies, tools en netwerk.”

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial