FoodVia is brug tussen boer en burger

FoodVia is brug tussen boer en burger

Het is tijd dat we anders omgaan met onze voedselproductie en -consumptie, vindt Annelies Holthaus van FoodVia. In haar zoektocht naar een duurzaam voedselsysteem, kwam Holthaus op het idee van een nieuwe horecaformule. In restaurant FoodVia maken consumenten op een aantrekkelijke manier kennis met eerlijke voeding: gezond eten, afgestemd op het aanbod, geproduceerd door lokale boeren, tegen schappelijke prijzen en zonder verspilling. Via coachingsprogramma De Startversneller ontwikkelde Holthaus vaardigheden op financieel gebied en met een innovatievoucher van De Groeiversneller schakelde zij ondersteuning in bij concept- en smaakontwikkeling.

Draagvlak creëren bij consumenten

Het huidige voedselsysteem loopt tegen zijn grenzen aan, denk bijvoorbeeld aan de negatieve gevolgen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, voedselverspilling en de uitputting van de aardbodem. Holthaus wil mensen bewust maken van het belang van duurzame voeding. Sommige boeren werken al heel vooruitstrevend, anderen willen wel maar het systeem kan niet veranderen zonder draagvlak bij de consument. “De consument moet voor de vraag zorgen, daarom is het zo belangrijk die ‘mee te nemen’ in het verhaal”, zegt de geboren boerendochter, “Met FoodVia ben ik een brug tussen boeren en burgers.”

Geen verspilling

FoodVia serveert ontbijt, lunch en diner; gezonde maaltijden van lokale leveranciers. De gerechten wisselen dagelijks, afhankelijk van het aanbod. Het restaurant heeft geen grote voorraden waardoor ze geen eten hoeft te verspillen. De keuze is beperkt want “hoe groter de kaart, hoe meer verspilling.” Ook gebruikt FoodVia zo veel mogelijk het héle product: “In reguliere restaurants wordt vaak niet álles van een product gebruikt. Het loof van bospeen wordt bijvoorbeeld meestal weggegooid maar daar kun je heel goed een lekkere pesto van maken,” vertelt Holthaus.

Positieve reacties

Het eerste restaurant in Arnhem draait nu ruim een maand. De reacties van gasten zijn positief: “Mensen zijn erg enthousiast, het wordt iedere week drukker en we hebben al veel terugkomers.” Holthaus erkent dat meer restaurants op een duurzame manier werken, maar die zitten volgens haar veelal in het hogere segment: “Dat is leuk voor een paar keer per jaar, bij FoodVia kunnen mensen elke dag komen eten.  Door onze manier van werken kunnen wij scherpe prijzen hanteren.” Plannen om uit te breiden naar andere steden heeft Holthaus zeker, er zijn al gesprekken gaande met partijen, maar de komende periode concentreert de oprichtster zich eerst op Arnhem.

Dankzij coach meer grip op de zaak

Holthaus werd door Oost NL gewezen op ondersteuningsprogramma’s De Startversneller en De Groeiversneller. Een coach van De Startversneller hielp Holthaus bij het ontwikkelen van haar financiële kennis.

“Met hulp van de coach heb ik inzicht gekregen in financiële consequenties van bepaalde keuzes. Wat gebeurt er bijvoorbeeld onder aan de streep als ik van 1 naar 2 koks ga, of als ik de prijs van een drankje verhoog of verlaag. Dat te weten geeft grip op de zaak.”

Oost NL kende FoodVia daarnaast een innovatievoucher van De Groeiversneller toe. Daarmee kon Holthaus externe expertise financieren op het gebied van smaak-en conceptontwikkeling.  “Ik heb veel gehad aan het netwerk van Oost NL. Ze wezen me op mogelijk interessante partijen en stelden veel vragen als: ‘heb je hieraan gedacht en heb je dat wel goed in beeld?’”

In coronatijd is FoodVia geopend voor het afhalen van maaltijden.

 

 

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial