Ondernemers enthousiast over coach: ‘lift in plaats van trap’

Ondernemers enthousiast over coach: ‘lift in plaats van trap’

“Onze businesscoach heeft veel ervaring en kennis; in plaats van de trap op te lopen, kunnen wij nu de lift nemen.” Het is een vergelijking van ondernemer Lars van der Pol die samen met Oscar Timmer een jaar geleden in Kampen een e-commerce bedrijf startte. Mede dankzij coach Rogier Gigengack zit Social Job nu in de lift. Oscar: “Het is nooit slecht om een keer op je neus te gaan maar als je fouten kunt voorkomen is dat beter. Een coach bespaart je zoveel leergeld!”

Ben jij ook een jonge ondernemer (minder dan 5 jaar ingeschreven bij KVK) uit Gelderland of Overijssel? Vraag dan een voucher van € 1000,- aan om te besteden aan een businesscoach. Kijk naar de voorwaarden op onze site en kies je eigen coach uit onze pool.

Gebruik maken van kennis en connecties

Op advies van een kennis kwamen Lars en Oscar terecht bij coach Rogier en het programma De Startversneller Overijssel. De mannen wisselen elkaar gedurende het interview af en vullen elkaar aan: “Rogier heeft ons onder andere geholpen met het aanbrengen van focus op het gebied van sales; hoe kunnen we dat beter organiseren?  En hoe voer je salesgesprekken? Maar ook: hoe ga je om met stressvolle situaties en blijf je bij jezelf? Het is heel fijn om te sparren met Rogier, we kunnen gebruik maken van zijn kennis en connecties. Hij heeft zelfs al leads aangedragen.”

Leren breder te denken

De mannen zijn het eens: “Rogier leert ons ook breder te denken. Bijvoorbeeld: in het begin werkten wij op basis van resultaten en factureerden we pas achteraf. Nu werken we met vaste tarieven, dat is prettiger. De uren die je werkt mag je ook doorberekenen. Daar hadden we zelf niet over nagedacht. We zouden een salestraining kunnen doen of zoiets, maar een uurtje met Rogier is waardevoller dan een hele cursus bij elkaar. Hij pakt jóuw problemen aan, het gaat niet over algemeenheden.”

Samen sterker

Lars en Oscar ontmoetten elkaar zo’n 4 jaar geleden toen Oscar als student bij Lars kwam om meer te leren over e-commerce; zaken als e-marketing, design en Facebook-ads. Het klikte tussen de mannen en dat leidde tot een samenwerkingsverband. Ze runden ieder hun eigen webshops – van sokken, puzzels, tafels tot general stores– en dat liep zo goed dat ze steeds vaker de vraag kregen: ‘kun je dat ook voor ons doen?’  Een jaar geleden besloten ze hun krachten officieel te bundelen in een gezamenlijk bedrijf.

Keuzes durven maken

Rogier legt uit hoe hij als coach te werk gaat: “In een eerste gesprek kunnen ondernemers al hun vragen op me af vuren. Ik ontdek zo in welke fase ze zitten van hun ondernemersreis. Ik schat in of er een klik is; dat is essentieel, zowel persoonlijk als bedrijfsmatig. Die klik was er met Lars en Oscar.”

Na het eerste contact volgt een traject van coaching sessies. Hoewel ieder bedrijf uniek is, zijn er ook overeenkomsten: ”Er zijn veel zaken waar iedere ondernemer vroeg of laat mee te maken krijgt: klanten die wegvallen, je eigen salaris een keer niet kunnen uitbetalen, je banksaldo tot nagenoeg nul zien slinken of juist de wind in de zeilen hebben. Binnen de online ondernemers, mijn doelgroep, is veel overlap. Als ik bij een bedrijf kom, hoef ik maar één gesprek te hebben en ik weet hoe de hazen lopen binnen het bedrijf. Starters zijn vaak nog erg zoekende. Als je een kans aangereikt krijgt is het heel verleidelijk om daar iets mee te doen. Ik ben er om te helpen focus aan te brengen, keuzes te durven maken. Voor bedrijven die langer bestaan, 3 á 4 jaar, is het belangrijk om processen te optimaliseren en voor te bereiden op opschaling. De ondernemers moeten uit het bedrijf kunnen stappen, het bedrijf moet ook los van hen kunnen functioneren en groeien.”

Rogier heeft een duidelijke filosofie, gebaseerd om zijn eigen jarenlange ondernemerservaring: “Een bedrijf is pas gezond is als het los van de ondernemers functioneert. Het bedrijf moet een míddel zijn om de doelen die je voor jezelf hebt gesteld, zowel privé als maatschappelijk, te verwezenlijken.”

Ideeën genoeg

Het streven van Lars en Oscar is om binnen ‘nu en volgend jaar’ personeel aan te nemen. “Alles wat we uitvoeren documenteren we. Over een poosje kan dan iemand onze projecten overnemen en hebben wij meer tijd hebben om andere dingen te doen, om te groeien. We hebben nog zó veel ideeën.” Dat die ideeën vanuit standplaats Kampen uitgevoerd worden is geen uitgemaakte zaak:  “Dat is het grote voordeel van online werken: het maakt niet uit waar op de wereld je bent, als je maar internet hebt.”

Foto: v.l.n.r. Lars, Rogier, Oscar

Het programma De Startversneller wordt gefinancierd door de provincies Overijssel en Gelderland en is bedoeld om jonge ondernemers te helpen bij een succesvolle start van hun bedrijf. Oost NL is programmamanager.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial