Rust en richting dankzij business coaching

Rust en richting dankzij business coaching

Ondernemer Thijs Groenewegen (links op de foto) van mediabedrijf Lagom Film maakt met zijn team ‘statementfilms’ voor organisaties die de wereld verbeteren. Via De Startversneller kreeg de jonge ondernemer/eigenaar ondersteuning van business coach Marcel de Groen. Thijs: “Het mooie van ondernemerschap is dat je jezelf continue aan het ontdekken bent. Maar je komt jezelf ook tegen. Dankzij coaching heb ik inzichten gekregen en denk ik iedere ochtend even bewust na over wat ik uit de dag wil halen, dat geeft rust en richting.”

​​​​​​​Is jouw bedrijf gevestigd in Gelderland of Overijssel en sta je nog geen 5 jaar ingeschreven bij de KVK? Vraag dan net als Thijs een voucher aan van € 1000,- voor business coaching. Kijk op onze site naar de voorwaarden, meld je aan en kies uit onze pool de coach die bij jóu past!

Onvoldoende energie

De Arnhemse filmmaker maakt graag optimistische verhalen. Thijs: “Mooie verhalen van echte mensen, om te laten zien dat er ook veel goeds gebeurt in de wereld.” Wat was zijn reden om via De Startversneller ondersteuning van een coach in te roepen? Thijs: “Ik liep tegen een aantal zaken aan. Ik cijfer mezelf vrij makkelijk weg en ben heel dienstbaar. Met als resultaat dat ik soms over mijn grenzen ging. Dat zorgde ervoor dat het werk niet meer de energie opleverde die het zou moeten opleveren. Via via leerde ik Marcel kennen, ik hoorde goede verhalen over hem.”

‘Vanuit inzicht ben je in staat om te groeien’

Coach Marcel legt zijn werkwijze toe: “Ik start altijd met een kennismakingsgesprek waarin ik vooral goed kijk en luister; wat is precies de vraag? En wat verwacht je van mij? Samen vinden we een ingang om aan de slag te gaan met de dingen die verscholen liggen achter de oppervlakte van wat je allemaal al weet. Als de vraag alléén gericht is op het aanleren van vaardigheden van het ondernemerschap, dan voel ik me daar niet de meest geschikte coach voor. Ik kijk meer naar de persoon, naar de mens die erin zit. Je manier van doen heeft altijd twee kanten. Jouw gedrag brengt je veel, het ‘werkt’. Het is een manier van reageren zoals je je dat hebt aangeleerd. Maar soms belemmert het je ook in wat je doet. Ik kijk altijd naar beide kanten en naar de betekenis daarvan voor het ondernemerschap.”

De coach verduidelijkt het met een voorbeeld: “Als je over je grenzen heengaat; waarom doe je dat eigenlijk? Kunnen we inzicht verschaffen over het ontstaan ervan? En hoe kun je met dat inzicht het anders doen? Vanuit inzicht ben je in staat om te groeien en je eigen oplossingen te vinden. Soms ligt iets heel ingewikkeld en moet je accepteren: hier ligt mijn grens. Het draait om: waar zit de kracht, waar zit de ontwikkelkracht en waar zijn de grenzen?”

Fundamenteel

Thijs houdt van Marcels aanpak: “Hij pakt het heel fundamenteel aan, dat vind ik zo goed aan hem. In een grote organisatie kun je elkaars zwakke plekken nog opvangen. Als ondernemer kun je blind zijn voor bepaalde dingen en dan helpt coaching. Als je ergens één keer tegen aanloopt bij één persoon kan dat gebeuren. Als het steeds weer gebeurt bij verschíllende mensen, ligt het waarschijnlijk aan jou en moet je er toch iets mee, wil je doorgroeien.” Coach Marcel: “Ondernemers starten over het algemeen met een enorme drive en groot optimisme. In praktijk valt het soms tegen. Ik help mensen vanuit optimisme te kijken naar wat ze misschien niet zien.”

‘Zorg goed voor jezelf’

Marcel vindt coaching niet alleen voor starters raadzaam maar ook voor ervaren ondernemers. Zelf gaat hij ook regelmatig bij iemand ten rade: “Als coach ben ik ook ondernemer. Als ondernemer heb je geen leidinggevende waar je met je vragen naar toe kunt. Je hebt ook geen organisatie die dingen voor jou organiseert zoals studie- en vrije dagen. Je doet het allemaal zelf en moet alles zelf oplossen. Ik maak gebruik van mensen die mij helpen mijn blinde vlekken te zien en stappen te zetten in het ondernemerschap. Zorg goed voor jezelf, ook op de lange termijn. Zorg dat je scherp en fris en open blijft, en gebruik een externe daarvoor. Dat kan een coach zijn, maar ook anders iemand die jou -zonder belang- kan spiegelen.”

De Startversneller wordt gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel. Oost NL is programmamanager.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial