Hoe kun jij bijdragen aan een ‘maatschappelijke uitdaging’?

Hoe kun jij bijdragen aan een ‘maatschappelijke uitdaging’?

BLOG geschreven door Meta Kok, adviseur De Startversneller

Een beter milieu begint…… bij jezelf. En zo is het. In mijn vorige blog heb ik jullie kennis laten maken met het ondernemen in een maatschappelijke uitdaging: Starten met Impact. Vandaag geef ik hier een vervolg aan.

Ondertussen is mij de volgende vraag vaak gesteld door startende ondernemers maar ook door coaches: Wat bedoelen jullie nou met maatschappelijk ondernemen? Verwarrend vind ik dat je verschillende termen tegenkomt als: maatschappelijk ondernemen, sociaal ondernemen, duurzaam ondernemen. Belangrijk om te weten is dat ze allemaal hetzelfde doel nastreven.

De Kamer van Koophandel omschrijft het als volgt:

‘Er zijn verschillende definities van sociaal ondernemen. De rode draad hierin is dat sociale ondernemingen primair en expliciet een maatschappelijk doel nastreven en een maatschappelijk probleem willen oplossen. Kenmerkend is ook dat deze ondernemingen economisch zelfstandig zijn, hun geld uit de markt halen en niet (volledig) afhankelijk van subsidies, schenkingen en donaties.’

Een mooie omvattende omschrijving. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Iedere ondernemer, of je nu zzp’er bent of een grote fabriek bestuurt, heeft een bedrijfsvoering. En iedere ondernemer kan op zijn of haar manier impact maken. Je kunt je energieverbruik naar beneden brengen, keuzes maken wat betreft het inkopen van je materialen, etc. En van welk transportmiddel maak jij gebruik voor jezelf maar ook voor je product? Dat zijn allemaal keuzes die het verschil maken.

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat Oost NL spreekt van de term  ‘maatschappelijke uitdagingen’  en dat die in 8 categorieën door Oost NL zijn onderverdeeld.

De uitdaging ‘duurzame energie en co2-reductie’

Deze keer geef ik een praktijkvoorbeeld in de maatschappelijke uitdaging: Duurzame energie en CO2-reductie

Omschrijving van Oost NL:

De uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, moet drastisch omlaag. De energietransitie leidt naar een nieuw systeem om de energie op te wekken die we nodig hebben om te leven en te werken, zonder de aarde uit te putten. Oost NL draagt bij aan de regionale en mondiale doelen rondom verantwoorde energie. We helpen dus mee om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs en van het Nederlandse regeerakkoord te realiseren. Duurzame energie: bijvoorbeeld energie uit water, wind en zon, bronnen die altijd blijven bestaan.

Praktijkvoorbeeld:

Ik sprak onlangs een dame die net was begonnen met haar dameskledingzaak. Bij dameskleding dacht ik niet gelijk aan duurzaamheid. Maar toen ik met haar aan de praat was, bleek het tegendeel. Ze heeft haar winkel nu anderhalf jaar. Een ontzettend pittige tijd om een winkel te starten, toch lukt het haar. Tussentijds heeft de winkel nog open mogen zijn en nu levert ze op haar fiets de bij haar webshop bestelde pakketjes bij de kopers af. Uiteraard in een wat beperkt gebied. Gezond voor haar en goed voor het milieu. In sommige gevallen kunnen de pakketjes ook afgehaald worden nu dat weer mag.

Ze verkoopt al gedragen kleding, maakt van oude kleding nieuwe kleding en verkoopt kleding waar geen giftige stoffen in te vinden zijn. Dit laatste was een hele zoektocht. Door met bepaalde partijen nauwkeurig samen te werken heeft ze toch een minimale kledinglijn, die hierin voorziet.

De kleding wordt op deze manier duurzaam en dus goed voor het milieu. Deze dame is zich bewust van wat zij kan bijdragen aan duurzaamheid. Ze koopt zelf haar kleding in, ook de tweedehandse. Mensen kunnen het niet meer bij haar langsbrengen, ze kreeg namelijk teveel kleding aangeboden en zo zat ze al snel met een overschot. Ze haalt heel gericht bij bepaalde adresjes kleding op; of om daar nieuwe kleding van te maken of als het nog zo goed als nieuw is, opnieuw te verkopen.

Haar motivatie?
“Nu ik voor mezelf ben begonnen wil ik het verschil maken. Het doet mij goed bij te kunnen dragen aan een schonere wereld. Kleding wordt vaak kort gedragen en is nog zo goed als nieuw als er afstand van wordt gedaan.  Zonde. Dus vond ik het tijd daar verandering in te brengen. Belangrijk vind ik dat de tweedehandse kleding de uitstraling heeft van nieuwe kleding en in de huidige trend past. En ik ben heel trots dat ik een nieuwe kledinglijn heb, gemaakt van vriendelijke producten.”

Een leuk, inspirerend verhaal dat mij zelf ook aan het denken zet.

De Startversneller helpt je bij een succesvolle start van je eigen bedrijf. Het programma is er voor startende ondernemers in de provincie Gelderland of Overijssel die niet langer dan 5 jaar zijn ingeschreven bij de KvK. Oost NL voert het programma uit. De provincies Gelderland en Overijssel financieren De Startversneller.

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial