Je kan altijd meer dan je denkt

Je kan altijd meer dan je denkt

“Zo midden veertig ging het knagen. De wens om ‘iets met kunst’ te doen was er al langer. Ik zei altijd: als ik het opnieuw zou mogen dan, dan ging ik naar de kunstacademie. Maar ja, ik had al een leuke baan, een druk gezin, verplichtingen, je weet wel. Telkens zette ik mijn diepste wens opzij. Uiteindelijk zei m’n man dat ik ervoor moest gaan: “Straks ben je 70, en heb je niet gedaan wat je altijd het liefst wilde”. En ik deed het: eerst de studie en daarna de carrière switch”. In 2018 startte Caroline Heitink – Ophuis met Studio Kunst & Co. en inmiddels maakt ze, met behulp van haar business coach vanuit De Startversneller, opnieuw een switch. Van de particuliere naar de zakelijke markt.

Caroline onderzocht verschillende mogelijkheden voor een kunststudie en uiteindelijk werd het België. Vanaf 2010 ging ze voor zes jaar iedere vrijdag naar de Academie der Schone Kunsten in Arendonk. Na 3 jaar algemene schilderkunst in olieverf, studeerde ze in 2016 af in Model & Portret. “Zes jaar van het combineren van een gezin, baan en studie. De keuze om dit voor mijzelf te doen, was de beste keuze die ik ooit had kunnen maken. Het gaf me zoveel energie! “Ik ging niet naar de kunstacademie om mijn leven te veranderen, maar omdat ik wilde weten of ik mijn creativiteit naar een hoger plan kon tillen. Het lesgeven in schilderen, dat ik in mijn vrije tijd deed, vond ik leuk om te doen. Maar voor mezelf beginnen, dat was nooit de intentie. Toch kreeg ik steeds vaker de vraag uit mijn netwerk of ik niet les kon gaan geven. En dat heb ik gedaan. Op zeker moment heb ik mijn baan opgezegd en zag Studio Kunst & Co, in 2018, het licht.”

De Startversneller is een programma voor startende ondernemers in Gelderland en Overijssel en wordt gefinancierd door beide provincies. Mogelijk ook iets voor jouw bedrijf? Kijk op onze site naar de voorwaarden.

Tijd voor een nieuwe stap

Caroline geeft met veel passie lessen, workshops, teambuildings en cursussen. Eind goed al goed, zou je zeggen. Ze had trouwe cursisten, die wekelijks naar haar atelier kwamen, maar de leslocatie voldeed niet meer aan haar wensen en er waren nog wat andere persoonlijke omstandigheden. “Dat alles bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat ik besloot te stoppen met het lesgeven. Vond ik wel heel lastig hoor! Maar na vijf jaar was het tijd voor een stap verder. De vraag was: maar hoe? En op dat moment, begin van het jaar, was daar ineens De Startversneller. Precies op het juiste moment. Er bestaat geen toeval, zeg ik wel eens.” De Startversneller diende zich aan via haar eigen netwerk, waarin ze Ruben van den Burg tegen het lijf liep.

Connectie maken voor aantrekkelijk aanbod

Ruben is als bedrijfscoach gespecialiseerd in marketing en sales en dat was precies waar Caroline behoefte aan had. “Ik voelde me meteen op mijn gemak bij Ruben en dus hebben we eerst een vrijblijvende kennismaking ingepland om te onderzoeken wat mijn mogelijkheden zijn om een andere doelgroep aan te boren. Af en toe deed ik al wel eens wat voor bedrijven, maar lang niet zo veel als ik eigenlijk wilde. Ruben snapte waar mijn behoefte lag. En ik voelde dat hij mij kon helpen de switch te maken. Dus heb ik na onze kennismaking meteen de voucher van De Startversneller aangevraagd.

Ruben hielp Caroline tijdens het coachtraject om inzichtelijk te maken hoe zij haar switch kon maken. De eerste stap was het in kaart brengen hoe Caroline in gesprek kon komen bij bedrijven en vooral met wie. Daarbij leerde Caroline hoe zijn een connectie kon maken en een zo aantrekkelijk mogelijk aanbod op tafel kon leggen om orders binnen te halen.

Andere mindset

“Ruben heeft me geholpen om een goede lijn in mijn business aan te brengen, zodat ik zaken stapsgewijs doe en niks vergeet. Hij hielp ook met praktische zaken. Bijvoorbeeld een goede e-mail opstellen. Iets dat zoveel effect heeft als je dat goed aanpakt. En Ruben hielp ook met telefonische verkoopgesprekken. Ik heb geleerd mezelf goed voor te bereiden met behulp van een belscript. Wat ga ik vragen? Wat wil ik per se weten? Wie is mijn doelgroep? Hoe ziet die doelgroep eruit? En last but nog least… ik leerde om mezelf niet te laten afleiden tijdens een gesprek. Het zijn waardevolle inzichten die Ruben me gaf. Had ik die niet gekregen, dan was ik in verkoopgesprekken veel te bescheiden geweest, te verlegen. Waarschijnlijk had ik dan niet eens gevraagd had naar het allerbelangrijkste: het budget. Dat durfde ik gewoonweg niet. Maar als je dat niet weet…. hoe kun je dan een offerte uitbrengen?! Voordat je in de supermarkt iets in je karretje gooit, dan wil je toch ook weten wat het kost? Dus dat is eigenlijk wat ik vooral geleerd heb van Ruben: er bestaan geen gekke vragen, vraag naar het budget en wees niet bescheiden. Als ik dat door vertaal, dan zou ik kunnen zeggen dat hij me een andere mindset heeft aangeleerd. Dat is misschien toch wel de grootste eyeopener geweest van dit coachtraject. Mijn motto is dan ook: je kunt altijd meer dan je denkt.

De flow te pakken

“Ik heb nu de flow te pakken om de zakelijke markt te betreden. Het kan natuurlijk altijd beter, maar liggen inmiddels al wel wat mooie projecten in het verschiet voor het komende jaar. Dat heeft Ruben me trouwens ook geleerd: een jaarplanning maken. Deze maanden, september en oktober, zijn voor mij de belangrijkste maanden van het jaar. De personeelsverenigingen zitten namelijk nu allemaal bij elkaar. Ze maken plannen voor de kerstperiode en komend jaar. En daar wil ik natuurlijk tussen zitten! Nu moet ik mijn agenda voor de rest van het jaar ‘vullen’. Ik vraag ook mijn, particuliere, netwerk: waar werk je, wat zou je leuk vinden als bedrijfsactiviteit en wie binnen jouw bedrijf kan ik dit soort zaken regelen? Zo kom ik aan namen en breid ik mijn lijst met prospects uit. Het internet afstruinen en dan koud bellen, kan natuurlijk ook. Maar met de warme hand ergens binnen komen, is natuurlijk veel prettiger. Vroeger durfde ik dat niet te vragen. Gek eigenlijk. Ik kom met mijn workshops alleen maar gezelligheid brengen.”

Boost voor je business

Ruben: “Ik heb Caroline heel hands-on kunnen ondersteunen door haar haar kracht te laten zien en, onbewuste, drempels weg te nemen. Met veel passie voor haar werk heeft ze de switch naar de zakelijke markt gemaakt. Bedrijfscoaching via De Startversneller kun je dan ook echt zien als een boost voor je business.”

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial