‘Van uitstelgedrag naar kracht, dankzij businesscoach’

‘Van uitstelgedrag naar kracht, dankzij businesscoach’

“Toen ik 18 jaar was, waren er twee dingen die een groot deel van mijn leven beheersten: een passie voor games en 30 kilo afvallen. Van het eerste heb ik mijn werk gemaakt, spellen ontwerpen. Wat het tweede betreft, die kilo’s raakte ik kwijt toen ik ontdekte welke impact dagelijks bewegen heeft. En de combinatie van die twee, bewegen tijdens gamen, heeft geresulteerd in de Magische Muur, die nu ook op magische wijze groeit. Onder andere dankzij mijn businesscoach Ruben.” Aan het woord is Stefan Volkers (23), oprichter van het Cherit.

De Startversneller is een programma voor startende ondernemers in Gelderland en Overijssel en wordt gefinancierd door beide provincies. Mogelijk ook iets voor jouw jonge bedrijf? Kijk op onze site naar de voorwaarden.

Positieve impact

Het is Stefans missie om een positieve impact te hebben op de gezondheid van kinderen. Want kinderen bewegen tegenwoordig te weinig. Door het inzetten van interactieve games, iets dat dicht bij de belevingswereld van kinderen ligt, wil Stefan meer beweging bevorderen. Niet alleen voor kinderen, maar uiteindelijk voor alle leeftijden. En niet alleen in Nederland. Nee, de jonge ondernemer uit Overijssel heeft grootse ambities: de wereld bereiken! Een stuk business coaching vanuit het programma De Startversneller was daarbij een belangrijke stap. Stefan kon dankzij coach Ruben van den Burg van De Startversneller zijn sales skills onder de loep nemen.

Van hobby naar ondernemerschap

Stefan: “De Magische Muur is een groot, interactief scherm waar kinderen spellen op kunnen spelen door er ballen tegenaan te gooien.” Het idee voor die muur ontstond in 2018. Stefan studeerde toen Creative Media & Game Technologies aan Saxion Enschede. In zijn vrije tijd experimenteerde hij met verschillende projecten om interactieve games te maken. “De hobby liep een beetje uit de hand en het ondernemerschap was geboren. Ik stelde een team van creatieve medestudenten samen om mijn visie verder te ontwikkelen. In 2020 plaatsten we de eerste Magische Muur met drie spellen bij de vestiging van Ballorig in Enschede. Drie jaar later zijn we uitgegroeid naar meer dan 14 spellen, staat de Magische Muur door heel Nederland en brengen we maandelijks duizenden kinderen in beweging. Niet slecht. Maar om mijn ambitie waar te maken, kan het beter. Vooral op het gebied van het verkopen van het product. En juist dát vond ik lastig. Dankzij de adviezen van businesscoach Ruben zijn mijn sales skills gegroeid en dat werpt nu al zijn vruchten af.”

Goede klik essentieel voor coachingstraject

Ruben: “Ik kwam Stefan begin dit jaar tegen tijdens een netwerkevenement voor onderwijs en bedrijfsleven. We hadden direct een goede klik. Stefan is een gedreven jongeman met een innovatief, vernieuwend product om mensen letterlijk in beweging te brengen. Maar hij is óók iemand met een missie. Het gaat hem niet om ‘het snelle geld’ verdienen. Dát is voor mij als coach zeer belangrijk om te zien, dat iemand vanuit passie wil ondernemen. Daar kan ik namelijk mijn waarde aan toevoegen.”

Drietrapsraket

Hoe het begint, zo’n samenwerking? Ruben: “Met in eerste instantie een klik dus. Wat Stefan nodig had, was het ontwikkelen van zijn soft skills. Ik stelde voor om dat via De Startversneller te laten verlopen. Een mooie tool om als startende ondernemer via een voucher coachingsuren te kunnen inkopen. Samen hebben we besproken hoe we dit traject gingen aanvliegen en daarbij kwamen we uit op een drietrapsraket. Allereerst hebben we zijn strategisch businessplan besproken: waar sta je nu, waar wil je naartoe en hóe kun je jouw potentiële klanten het beste bereiken? Daarbij hebben we gekeken waar Stefans uitdaging en kracht liggen. Volgende punt op de agenda was het verder vormgeven van de sales pitch voor Cherit, waarmee Stefan leerde op een rustige, gefocuste manier zijn verhaal op authentieke wijze prospects te vertellen. Gewoon volledig zichzelf, als Stefan. Tot slot een stuk acquisitie, waarvoor ik, heel hands-on, mee geweest ben naar enkele verkoopgesprekken om te kijken hoe Stefan dat aanpakt.”

Oefenen, oefenen, oefenen

Stefan: “Verkoop was voor mij iets dat aan het einde van de week in het laatste uurtje van de vrijdag gebeurde. Omdat ik er enorm tegenop zag om het gesprek met mensen aan te gaan, alsof ik ze iets ging aansmeren. Gek natuurlijk, want ik sta 100% achter mijn product. Op een of andere manier liet ik altijd andere taken voorgaan. Eigenlijk een soort van uitstelgedrag. Maar ja, verkopen is natuurlijk essentieel voor iedere ondernemer. Dus het was een enorme stok achter de deur dat Ruben met me meeging tijdens gesprekken. Hij kon me ter plekke bijsturen en natuurlijk hebben we ieder gesprek geëvalueerd.”

Ruben: “Om skills te verbeteren, moeten ze een gewoonte worden. Dus oefenen, oefenen, oefenen. En dat deed Stefan. Hij is leergierig, luistert en staat open voor advies. Als ik niet meeging op gesprek, nam hij de gesprekken op om samen met mij zichzelf terug te kunnen beluisteren. Hij heeft hier veel van geleerd. Alles wat we tijdens onze sessies besproken hebben, heeft Stefan grotendeels toegepast in zijn dagelijkse praktijk. Maar gelukkig blijft Stefan ook trouw aan zijn eigen ideeën, want een beetje eigenwijs zijn is óók heel erg belangrijk bij het ondernemerschap.”

Van valkuil naar kracht

Wat heeft De Startversneller gebracht? Stefan: “Eigenlijk wat de naam al zegt: het versnellen van mijn startende business. Als ondernemer moet je verstand van veel zaken hebben, maar niet in alles ben je van nature even goed. Bij mij was dat dus verkopen en vooral de weerstand daartegen. Als ik dat niet al heel vroeg in mijn ondernemerschap bij de horens gevat had, dan was het mogelijk een struikelblok geworden. Dankzij mijn coach Ruben heb ik nu van mijn valkuil een kracht kunnen maken. Sales is iets geworden waar ik niet meer tegenop kijk. Het gaat nu eigenlijk vanzelf.”

Ruben: “De voucher van De Startversneller is een soort van katalysator. Het is een prachtig product, maar onderaan de streep is en blijft het een middel. Een middel dat pas waarde krijgt als ondernemer en coach zich open en eerlijk met elkaar verbinden. In het geval van Stefan heeft dat geresulteerd in het krijgen van een andere mindset ten opzichte van sales. En dat zorgt weer voor een boost voor zijn business.”

Volg en like ons:
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial